Keluarga besar di Rusia: adakah mereka membiak kemiskinan atau mereka menyelamatkan negara?

Di Rusia, ia dicadangkan untuk memperkenalkan standard keadaan bersatu peringkat dan kualiti kehidupan kanak-kanak. Apa yang dipanggil "standard kanak-kanak" akan termasuk senarai barangan dan perkhidmatan yang harus memastikan kehidupan yang berkualiti kanak-kanak dalam keluarga.

Dengan rayuan sedemikian kepada Presiden negara Vladimir Putin membuat pakar Institut Demografi dan Pembangunan Wilayah.

Penciptaan piawaian sedemikian akan berguna terutamanya untuk keluarga besar. Pakar menjelaskan bahawa ini adalah keluarga yang membantu ekonomi negara, kerana mereka memberi lebih ramai pekerja ke negara daripada keluarga yang hanya menaikkan satu atau dua anak.

Hari ini, kualiti hidup setiap kanak-kanak dalam keluarga besar adalah lebih rendah daripada kualiti hidup seorang kanak-kanak yang tidak mempunyai adik-beradik, kerana tidak cukup gaji orang tua. Keluarga dengan satu anak dan pendapatan purata mampu bercuti di laut, dan sekurang-kurangnya kadang-kadang mahal pembelian. Keluarga dengan lima orang anak dan tahap pendapatan yang sama tidak dapat memberikan rehat di laut untuk semua kanak-kanak dalam kebanyakan kes.

Inilah ketidakadilan yang mesti dihapuskan. Satu piawai akan membantu tahap kehidupan kanak-kanak.

Satu piawai hendaklah termasuk satu set produk, barangan bukan makanan, ubat-ubatan, perbelanjaan pendidikan dan perubatan, rehat dan masa lapang. Ia juga harus menyediakan sebahagian ruang hidup dan ketersediaan kereta untuk keluarga.

Ia dirancang bahawa "standard kanak-kanak" akan menjadi sebahagian daripada undang-undang mengenai status keluarga besar di Rusia, yang kini sedang dibangunkan atas arahan kepala negara.

Menyamakan taraf hidup kanak-kanak dari keluarga besar dan keluarga dengan satu atau dua kanak-kanak akan membantu sistem geran negeripasti pengarang inisiatif itu. Selain itu, jumlah geran bulanan bergantung kepada bilangan anak dalam keluarga.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan