Ibu bapa besar di Rusia akan dapat memilih masa cuti mereka sendiri

Di Duma Negeri dalam bacaan pertama mengadopsi draf undang-undang persekutuan atas hak keutamaan untuk meninggalkan ibu bapa dengan banyak anak.

Ibu dan bapa tiga atau lebih kanak-kanak boleh mengambil masa tidak apabila majikan dan rakannya mahukannya, tetapi apabila ia mudah dan lebih sesuai untuk mereka.

Ini adalah percutian tahunan yang dibayar.

Adalah diperhatikan bahawa undang-undang akan membolehkan ibu bapa sedemikian untuk menumpukan lebih banyak masa untuk membesarkan anak-anak mereka, untuk mengambil bahagian dalam rekreasi mereka dan menghabiskan masa lapang bersama-sama.

Mengingkari ibu bapa yang besar meninggalkan, sebagai contoh, pada bulan Julai atau Ogos, majikan tidak akan dapat. Sekiranya bulan-bulan ini telah melancarkan barisan orang yang ingin berehat, Keutamaan adalah untuk pekerja yang besar.

Nota penjelasan kepada dokumen draf menyatakan bahawa langkah ini merupakan langkah penting untuk menyokong keluarga besar dan mewujudkan keadaan yang paling sesuai untuk mereka.

Sebelum ini, ibu dan bapa kanak-kanak menerima hak untuk pergi bercuti bersama rakan lain - mengikut jadual awal atau peraturan pengedaran percutian yang ditubuhkan di syarikat tertentu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan