Kementerian Kesihatan memberitahu apa yang ibu bapa tidak perlu lakukan jika kanak-kanak itu sakit dengan selesema

Pakar dari Pusat Pencegahan Perubatan di Kementerian Kesihatan memberitahu apa kesilapan ibu bapa harus mengelakkan jika kanak-kanak mendapat jangkitan virus pernafasan akut atau selesema.

Pertama sekali, dia perlu menyediakan makanan yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, berhati-hati udara di mana pesakit berada, walaupun keadaan cuaca di luar tingkap. Kanak-kanak tidak perlu banyak makan, tetapi dia sakit ia adalah penting untuk minum banyak.

Ibu bapa sangat disyorkan untuk meninggalkan idea apa-apa rawatan diri. Adalah penting untuk segera menghubungi doktor di rumah.

Semasa penyakit, kanak-kanak mesti mematuhi rehat tidur. Lebih-lebih lagi, di atas katil dia perlu menghabiskan sekurang-kurangnya 3-4 hari, tanpa mengira gejala-gejala.

Ia dilarang keras:

  • memberikan antibiotik kanak-kanak - mereka tidak mempunyai keberkesanan terhadap virus;
  • Berikan aspirin kanak-kanak dan ubat-ubatan lain yang mengandungi asid acetylsalicylic (terdapat risiko mengembangkan sindrom Ray);
  • memberi kanak-kanak di bawah 12 tahun analgin disebabkan peningkatan risiko penyakit darah dan buah pinggang;
  • titisan hidung jatuh dengan antibiotik dan titisan vasoconstrictor, cukup mencuci hidung dengan air laut, garam atau saline buatan sendiri.

Langkah keselamatan mudah ini akan membantu melindungi bayi yang sakit daripada komplikasi serius penyakit virus.

Pakar pencegahan menegaskan bahawa persoalan apakah atau tidak untuk memberi ubat antivirus untuk ARVI harus ditangani oleh ibu bapa sendiri. Tiada ubat yang diiklankan secara meluas. tidak mempunyai kesan yang terbukti. Dengan selesema dalam kes-kes yang teruk, ubat anti-influenza ditetapkan dengan keberkesanan yang terbukti, tetapi rawatan tersebut dilakukan di hospital.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan