Yang paling tebal: di Kementerian Kesihatan disebut daerah di mana kanak-kanak menderita paling banyak dari obesiti

Kementerian Kesihatan mengumumkan statistik mengenai obesiti Rusia. Ternyata berat badan yang ketara mengalami purata 1.3% daripada semua penduduk di negara ini.

Kebanyakan orang gemuk dikira di Wilayah Altai, terdapat 5.4%. Hanya segelintir penduduk Altai yang tertinggal di belakang kawasan Magadan, terdapat kira-kira 3.5% daripada penduduk yang mengalami obesiti. Dan tiga teratas ditutup oleh penduduk di rantau Kurgan, di mana 2.8% penduduk didiagnosis dengan obesiti.

Rata-rata, bilangan orang dewasa dan kanak-kanak yang dilucutkan kilogram mereka sepanjang tahun lalu telah berkembang hampir satu perempat.

Pakar-pakar kesihatan Kementerian Kesihatan terkejut dengan penduduk Daerah Nenets Autonomi. Terdapat hidup setahun yang lalu hanya 1 orang yang mempunyai obesiti. Tahun ini terdapat lebih daripada 500 Nenets seperti itu.

Secara berasingan, terdapat masalah obesiti kanak-kanak. Lebih separuh daripada semua pesakit dengan diagnosis seperti itu adalah kanak-kanak di Wilayah Autonomi Yahudi. Dia menjadi pemimpin dalam bilangan anak-anak yang paling gemuk.

Di kedudukan kedua ialah Ossetia Utara. Selanjutnya ikuti Bashkortostan, Perm Wilayah, Tula, Wilayah Ulyanovsk, Volgograd dan Crimea.

Pemakanan percaya bahawa masalah peningkatan obesiti kanak-kanak berkait rapat dengan obesiti ibu bapaKerana ibu dan ayah, yang menyusu dengan tidak wajar, menanamkan tabiat makan yang sama pada anak-anak mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan