Kementerian Kesihatan Rusia melarang doktor untuk mengambil wang daripada wanita hamil untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak itu

Kementerian Kesihatan Rusia diharamkan mengambil wang daripada ibu hamil untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak itu oleh ultrasound. Perkhidmatan yang berkaitan dengan institusi perubatan harus dikecualikan daripada daftar perkhidmatan perubatan berbayar.

Alasannya ialah banyak aduan yang datang dari penduduk di kawasan yang berbeza - ultrasound semasa kehamilan dilakukan beberapa kali di klinik antenatal secara percuma, tetapi bagi seorang wanita untuk mengetahui apa yang sedang menunggu anak itu, anda perlu membayar tambahan - dari 300 hingga 800 rubel (bergantung dari rantau ini).

Kementerian Kesihatan menganggap bahawa amalan itu salah, dan wanita mengandung harus menerima rawatan perubatan secara percuma sepenuhnya.

Juga Dilarang untuk mengenakan bayaran berasingan untuk kehadiran suami atau ibu bapa pada pemeriksaan ultrasound (beberapa institusi perubatan mengambil wang untuk ini).

Aduan-aduan wanita sebelum ini dihantar ke Kementerian Kesihatan serantau dan serantau, tetapi jawapan universal selalu datang dari sana - seks anak itu tidak mempunyai nilai ramalan, dan oleh itu tidak termasuk dalam pemeriksaan wajib, yuran itu diambil secara sah.

Sekarang untuk semua klinik antenatal, pusat perinatal keperluan tunggal akan ditubuhkan - tidak mengambil wang untuk seks kanak-kanak. Perintah Kementerian Kesihatan Rusia tidak terpakai kepada klinik swasta.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan