Kementerian Kesihatan Rusia menyokong resolusi WHO untuk mengurangkan bilangan cesarean

Doktor Rusia menyokong resolusi Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai keperluan untuk mengurangkan bilangan penghantaran pembedahan.

WHO baru-baru ini membentangkan statistik yang mengerikan: sejak 15 tahun yang lalu di beberapa negara negara bahagian caesarean antara jumlah kelahiran hampir 50%. Di Rusia, bahagian tenaga buruh hampir 25%. Ini bermakna bahawa setiap bayi keempat tidak dilahirkan akibat daripada melahirkan semula jadi, tetapi oleh campur tangan pembedahan.

Dalam hal ini, WHO merangka resolusi dan meminta negara-negara untuk menyokongnya. Dokumen itu menyatakan keperluan mendesak untuk mengurangkan bilangan bahagian caesar.

Kementerian Kesihatan Rusia bersetuju sepenuhnya dengan ini, tetapi menegaskan bahawa para doktor tidak harus menolak secara artifisial untuk menurun. Tidak mustahil untuk mengabaikan tanda-tanda untuk pembedahan demi mengurangkan statistik. Segala-galanya perlu dilakukan demi kepentingan ibu dan anak..

Ini bermakna bahawa operasi itu akan dijalankan hanya mengikut petunjuk. Seksyen caesarean pilihan (wanita yang mempunyai keinginan untuk melakukan tanpa petunjuk kesihatan), yang mana beberapa pusat perubatan dan klinik perubatan swasta yang dibayar pada hari ini, tidak diluluskan. Kementerian Kesihatan akan mempertimbangkan isu ini pengenalan pengharaman formal terhadap operasi sedemikian, untuk menjalani pembedahan caesar tanpa keterangan secara bayaran, klinik mungkin kehilangan lesennya.

Pada 80-an abad yang lalu, bahagian bahagian caesarea di USSR tidak lebih daripada 3% daripada jumlah kelahiran, dan pada tahun 90-an - tidak lebih daripada 10%.

Ia adalah tepat kepada 10% bahawa WHO bercadang untuk kembali lagi.

Kementerian Kesihatan Rusia menekankan bahawa keadaan kesihatan wanita moden semakin memberikan alasan untuk seksyen cesarean mereka yang dirancang. Wanita pada usia muda mempunyai penyakit serius, penyakit kronik, dan oleh itu doktor kadang-kadang tidak mempunyai pilihan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan