Kementerian Kesihatan memberitahu anda apabila anda perlu menyediakan wabak selesema

Kementerian Kesihatan Rusia mengingatkan bahawa di rantau ini vaksinasi selesema bermula di mana-mana. Pertama sekali, mereka memberi vaksinasi kepada kanak-kanak, pesara, pekerja penjagaan kesihatan, pekerja pengangkutan, serta guru-guru sekolah dan guru tadika percuma.

Juga pada peningkatan risiko adalah wanita hamil. Mereka juga boleh bergantung kepada vaksin percuma.

Influenza, seperti virus pernafasan lain, disebarkan melalui titisan udara. Walau bagaimanapun, tidak seperti jangkitan virus pernafasan akut yang lain, selepas selesema, komplikasi yang serius akan membangkitkan berpuluh-puluh kali lebih kerap.

Flu sangat berbahaya untuk kanak-kanak dan wanita hamil, dan juga untuk orang tua dan mereka yang menderita penyakit kardiovaskular.

Permulaan vaksinasi pada bulan September tidak spontan. Ia mengambil masa sebulan untuk tubuh manusia menghasilkan antibodi kepada virus influenza.

Kenaikan insiden selesema dijangkakan, menurut para pakar Kementerian Kesihatan pada bulan November. Kemuncak wabak itu adalah dalam tempoh dari bulan Disember hingga Mac.

Untuk melindungi kanak-kanak, ibu bapa dinasihatkan untuk mempertimbangkan dengan teliti kaedah-kaedah vaksinasi.

Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas, remaja dan dewasa diberi vaksin sekali. Satu dos akan cukup untuk menyediakan imuniti khusus untuk keseluruhan musim epidemiologi.

Kanak-kanak dari enam bulan hingga tiga tahun, adalah wajar untuk membuat vaksin dua kali dengan rehat empat minggu.

Kanak-kanak yang menghadiri tadika dan sekolah akan diberi vaksin di tempat arahan. Kanak-kanak "rumah" lebih enam bulan boleh diberi vaksin terhadap influenza di klinik di tempat kediaman. Vaksinasi dan pemeriksaan awal sebelum vaksinasi adalah percuma..

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan