Kementerian Kesihatan memberi amaran: di Rusia minggu ini dijangka menjangkiti wabak selesema

Kepala Kementerian Kesehatan, Veronika Skvortsova, menyatakan itu minggu ini di Rusia dijangka menjangkiti wabak selesema. Kesemua kawasan di negara ini telah terjejas oleh kejadian itu, dan pada 23 daripadanya ambang epidemiologi melebihi 100%.

Influenza pada tahun 2019 dicirikan oleh penyebaran pesat, dan dalam beberapa hari jumlah kes meningkat sebanyak lebih daripada 30%. Tetapi insiden itu sendiri dianggarkan sebagai sederhana, doktor berjaya mengekalkannya.

Menteri Kesihatan Rusia Veronika Skvortsova

76% daripada kes adalah kes jangkitan dengan ketegangan influenza A. Hampir 10% dikira oleh jenis virus influenza B.

Di setiap rantau Rusia, menurut Menteri Kesihatan, stok peralatan perlindungan peribadi (topeng), serta ubat-ubatan yang akan membantu dalam gejala rawatan influenza, dibentuk. Stok sepatutnya cukup untuk dua minggu, kerana ramai pakar berpendapat puncak epidemik akan berlangsung.. Lebih daripada 100 ribu katil berjangkit telah dianjurkan di hospital, terdapat lebih daripada 15 ribu katil di unit rawatan intensif sekiranya berlaku penyakit berjangkit yang teruk.

Doktor mengingatkan bahawa selesema yang paling berbahaya adalah untuk kanak-kanak dan warga emas - imuniti kanak-kanak dan orang tua tidak dapat dengan cepat memberikan tindak balas imun kepada virus, dan oleh itu komplikasi yang teruk dan berbahaya mungkin - meningitis, meningoencephalitis, radang paru-paru, miokarditis, dan sebagainya.

Rospotrebnadzor dibuka hari ini hotline pencegahan selesema. Sesiapa sahaja boleh menghubungi pejabat wilayah mereka Rospotrebnadzor dan belajar bagaimana untuk melindungi kanak-kanak dari penyakit berbahaya.

Ibu bapa tidak disyorkan untuk memandu dan menghantar kanak-kanak kepada acara-acara massa, terutama jika mereka diadakan di bilik-bilik dengan orang ramai yang besar. Semasa tempoh puncak wabak itu, adalah tidak diingini untuk memandu kanak-kanak ke pusat membeli-belah, kedai, klinik, hospital dan farmasi. Sekiranya mungkin untuk mengelakkan perjalanan dalam pengangkutan awam, lebih baik untuk sementara meninggalkan mereka.

Bilik-bilik memerlukan lebih banyak penyiaran. Pada tanda ketidakselesaan yang pertama, kanak-kanak harus tinggal di rumah, dia tidak boleh dibenarkan ke tadika atau sekolah supaya tidak meletakkan anak-anak lain berisiko. Saya pasti memanggil doktor di rumah.

Kementerian Kesihatan memberi amaran bahawa pengambilan diri untuk selesema sangat berbahaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan