Kementerian Kesihatan menamakan kawasan di mana kanak-kanak yang paling sihat hidup

Pakar dari Kementerian Kesihatan Rusia dipanggil senarai kawasan di mana kanak-kanak yang paling sihat hidup.

Dalam menyusun ranking ini, statistik mengenai morbiditi zaman kanak-kanak sepanjang tahun lalu telah diambil kira. Umur pesakit muda berusia 0 hingga 14 tahun.

Keputusan yang diperoleh dalam menganalisis statistik dari semua rantau menunjukkan bahawa kanak-kanak yang paling sihat tinggal di Chechnya. Terdapat hanya 62 daripada beberapa ribu penyakit setiap 100 ribu bayi.

Kanak-kanak Chechnya tidak hanya sakit kurang kerap, tetapi dilahirkan lebih sihat - kes malformasi kongenital dan penyakit serius di republik itu jarang jarang.

Di sebalik anak Chechen, penduduk kecil Kabardino-Balkaria mengambil tempat kedua. Tempat ketiga untuk mereka diambil oleh Tyva dan Adygea. Dan lima teratas ditutup di Buryatia.

Dalam "ekor" penarafan adalah kawasan di mana penyakit pediatrik yang tinggi, kecacatan kongenital.

Pada akhir senarai itu ialah Daerah Nenets Autonomous, Chukotka, Karelia dan Republik Komi. Menutup senarai rantau Arkhangelsk. Di sana, jumlah penyakit per 100 ribu kanak-kanak melebihi 350 ribu kes, iaitu setiap kanak-kanak mengalami purata sekurang-kurangnya 3,5 kali setahun.

Data yang diperolehi membawa pakar-pakar kepada idea yang menarik tentang kesan positif iklim gunung untuk kesihatan bayi. Chechnya, yang diiktiraf sebagai pemimpin, telah berada di kedudukan tertinggi dalam tempoh 14 tahun yang lalu dan, nampaknya, ia tidak akan memberikan tempat pertama dalam bilangan token yang sihat.

Rata-rata di negara ini sepanjang tahun lalu, kejadian di kalangan kanak-kanak adalah 222 ribu setiap 100 ribu kanak-kanak, iaitu Purata kanak-kanak yang berumur kurang daripada 14 tahun 2.2 kali setahun.

Hanya penyakit yang merawat kanak-kanak itu kepada doktor yang jatuh di bawah daftar. Kes-kes "domestik" penyakit, apabila doktor tidak dipanggil, tidak boleh dikira dan ditambah kepada gambar statistik.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan