Pekerja dengan anak-anak menguntungkan: Kementerian Buruh akan membangunkan insentif untuk mengupah wanita dengan kanak-kanak

Kementerian Buruh Persekutuan Rusia, bersama-sama dengan Kementerian Ekonomi dan Kewangan, berhasrat untuk membangunkan pelbagai langkah untuk menggalakkan majikan untuk mengambil pekerjaan untuk wanita dengan anak-anak dari satu setengah hingga tiga tahun.

Hari ini, golongan ibu ini bukanlah pekerja yang paling diingini, kerana kanak-kanak dalam tiga tahun pertama hidup sering sakit, ibu terpaksa mengambil masa yang lama dan pergi ke hospital.

Merangsang majikan akan menjadi sebahagian daripada pelan pelaksanaan untuk Konsep Dasar Keluarga Negeri.

Dokumen ini menyatakan bahawa wanita yang cuti bersalin harus menerima hak yang sama dengan orang lain untuk pekerjaan dan latihan lanjutan.

Ia tidak dilaporkan dengan tepat bagaimana majikan akan dirangsang, tetapi tugasnya agak spesifik - jabatan kakitangan dan ketua organisasi tidak boleh menolak pekerjaan kepada wanita semata-mata atas dasar anaknya belum berusia tiga tahun.

Adalah mungkin bagi tuntutan pentadbiran atau liabiliti penolakan sedemikian akan diperkenalkan, sama seperti penolakan pekerjaan mengikut umur pekerja yang berkaitan dengan pembaharuan pencen.

Konsep dasar keluarga kerajaan di Rusia telah diterima pakai sehingga tahun 2025. Dia diluluskan empat tahun lalu. Dokumen ini perlu dilaksanakan dalam dua cara: dari 2015 hingga 2019 dan dari 2020 hingga 2025.

Dalam tempoh lima tahun pertama adalah perlu untuk menyelesaikan kerja-kerja pembangunan dan penciptaan program serantau yang dapat memperbaiki kehidupan keluarga. Pada yang kedua, banyak undang-undang dan peraturan penting yang akan disemak, yang satu darjah atau yang lain mengganggu kehidupan normal keluarga dengan anak-anak. Pindaan akan dibuat untuk keluarga.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan