Kementerian Pendidikan mencadangkan melarang maklumat mengenai keganasan untuk kanak-kanak

Kementerian Pendidikan Rusia mencadangkan memperluaskan senarai maklumat kanak-kanak. Khususnya, adalah dicadangkan untuk melarang penyebaran maklumat apa pun yang mungkin menggalakkan kanak-kanak untuk bertindak ganas berhubung dengan rakan sebaya, orang dewasa atau haiwan.

Apa kriteria untuk maklumat sedemikian, apa yang dianggap berbahaya dari sudut hasutan untuk keganasan tidak dilaporkan, dan juga tidak jelas siapa yang akan menilai maklumat ini untuk pematuhan atau ketidakpatuhan terhadap keperluan kanak-kanak.

Cadangan itu tidak kelihatan sepenuhnya jelas, atas alasan bahawa mana-mana siaran berita yang melewati semua saluran sepanjang hari, dan kebanyakan filem ciri adalah salah satu kandungan yang dilarang besar, kerana kisah kejahatan berprofil tinggi, insiden, adegan mengejar dan pergaduhan boleh sebenarnya dianggap maklumat yang ganas.

Pakar psikologi kanak-kanak percaya bahawa larangan itu tidak akan memberi apa-apa.

Seorang kanak-kanak yang dibesarkan dengan betul, yang mencukupi maklumat yang secukupnya, mampu menjauhkan dirinya, tidak akan membenarkan kebarangkalian pengulangan apa yang dilihatnya dalam pengalamannya sendiri. Kemudian bagaimana cara membuang pisau pada rakan sekelas mungkin seorang anak yang tidak menonton berita sama sekali dan tidak bermain permainan komputer.

Kes itu, menurut pakar, tidak begitu banyak dalam maklumat dari luarberapa banyak dalam penyelenggaraan dalaman kanak-kanak. Oleh itu, lebih tepat, pada pendapat mereka, untuk meningkatkan kakitangan psikologi sekolah yang dapat melihat gejala yang menggangu pada waktunya. Hari ini, mengikut statistik, bagi setiap psikologi sekolah di Rusia, terdapat sekurang-kurangnya 680 kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur. Dengan beban sedemikian, kualiti bantuan psikologi menderita secara semula jadi.

Kementerian Pendidikan bagaimanapun berhasrat untuk memperluaskan larangan mengenai maklumat, dan projek baru itu telah dikemukakan untuk perbincangan ahli mengenai portal peraturan undang-undang peraturan regulation.gov.ru.

Pakar-pakar Kementerian Pendidikan berhujah bahawa keperluan untuk larangan maklumat yang lebih luas terlambat - terlalu sering terdapat insiden baru-baru ini di mana remaja menyerang anak dan guru lain. Cerita paling kuat berlaku di rantau Perm dan Republik Buryatia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan