Kepada siapa dan berapa: Kementerian Kewangan menjelaskan prosedur untuk memberikan gadai janji keutamaan kepada keluarga dengan anak-anak

Kementerian Kewangan Persekutuan Rusia mengklarifikasikan peraturan yang mana hipotek keutamaan akan dikeluarkan untuk keluarga di mana anak kedua dan ketiga dilahirkan.

Mulai sekarang, keluarga sedemikian akan dapat mengharapkan untuk menerima gadai janji istimewa, walaupun anak-anak mereka muncul pada hari terakhir program ini - pada Disember 2022.

Oleh kerana ia pada asalnya dinyatakan dalam peraturan bahawa hanya keluarga di mana anak kedua dan ketiga telah melahirkan boleh mengharapkan gadai janji keutamaan dengan pembiayaan bersama negeri. 1 Januari 2018 hingga 31 Disember, 2022, soalan yang sukar ditarik tetapi timbul logik: bagaimana dengan mereka yang akan mempunyai anak yang dilahirkan pada akhir Disember 2022?

Lagipun, mereka mungkin tidak tiba masanya untuk mendapatkan semua dokumen yang diperlukan sebelum 31 Disember ...

Adalah bagi mereka bahawa mereka menyediakan pindaan penting - mereka boleh menerima pinjaman kemudian, dengan menyampaikan sijil kelahiran bayi ke bank.

Antara pindaan kepada Resolusi Kerajaan Rusia juga merupakan penjelasan mengenai maksud pinjaman.

Merujuk kepada petunjuk sasaran pinjaman sekiranya keluarga dengan anak mengambil dana bank untuk membayar pinjaman yang diterima untuk perumahan lebih awal.

Kos pinjaman mungkin lebih rendah daripada 6% setahun, tetapi subsidi kerajaan dalam mana-mana akan menjadi 6%.

Selepas tempoh tamat tempoh, keluarga akan dapat bergantung pada kadar pinjaman. tidak lebih tinggi daripada kadar utama Bank Negara, yang bertindak pada tarikh kesimpulan kontrak.

Jika pada akhir tempoh tangguh, terdapat pengisian semula dalam keluarga sekali lagi, dan bayi seterusnya muncul, satu perjanjian tambahan akan diselesaikan dengan kontrak dan subsidi terus selama lima tahun lagi.

Program pinjaman hipotek keutamaan baru kepada keluarga dengan kanak-kanak (dua atau lebih) pada 6% setahun dilancarkan oleh Presiden Vladimir Putin musim luruh tahun 2017.

Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada peningkatan langkah sokongan negeri untuk kadar kelahiran di negara ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan