Hari Kanak-kanak Antarabangsa - bilangan dan fakta

1 Jun di Rusia, seperti di banyak negara lain, dirayakan Hari Kanak-kanak Antarabangsa.

Percutian ini bermula pada tahun 1949, tahun di dunia persoalan kanak-kanak yang tiada tempat tinggal dan kekurangan setelah Perang Dunia Kedua berakhir akut.

Rosstat melaporkan bahawa hari ini tinggal di Rusia lebih 29 juta kanak-kanak.

Mereka membentuk kira-kira 20% daripada jumlah penduduk, i.e. setiap anak kelima di Rusia.

Perlindungan kanak-kanak di negara kita dinaikkan program negara keutamaan.

Perhatian khusus diberikan kepada peningkatan kesuburan. Walau bagaimanapun, walaupun semua langkah sokongan sosial untuk keluarga dengan anak-anak, tahun lepas, menurut pakar Rosstat, kadar kelahiran itu terendah dalam tempoh 9 tahun yang lalu.

1.69 juta kanak-kanak dilahirkan di Rusia.

Sejak Januari 2018, satu senarai baru langkah sokongan untuk memperbaiki demografi berkuat kuasa, dan kadar kelahiran secara beransur-ansur mula berkembang. Dijangkakan menjelang akhir tahun ini akan meningkat sebanyak kira-kira 30% berbanding tahun 2017.

Langkah-langkah baru termasuk faedah untuk anak sulung hingga satu setengah tahun, pelanjutan program matkapital hingga 2021, pengenalan gadai janji istimewa untuk keluarga dengan anak-anak.

Dari 2018 di Rusia bermula Dekad kanak-kanak. Begitulah tempoh dari 2018 hingga 2027 diumumkan oleh Presiden Vladimir Putin.

Bermula tahun ini, Rusia melancarkan projek baru dalam pendidikan - ia dirancang untuk dibuka kira-kira 300 ribu taska di tadika untuk bayi dari 2 bulan hingga tiga tahun. Dan giliran dalam kumpulan 3 tahun dihapuskan di semua wilayah Persekutuan pada musim bunga.

Tahun lepas, 83 sekolah baru telah ditugaskan.

Pada musim panas, yang bermula dengan cuti semacam ini dan menyentuh, ia dirancang untuk menganjurkan cuti kanak-kanak 6 juta orang muda Rusia, 45 ribu pusat kem dan pusat rekreasi akan berfungsi untuk mereka.

Dan beberapa statistik yang lebih menarik:

  • Sehingga 34% kanak-kanak di Rusia dilahirkan keluar dari nikah;
  • 20% daripada keluarga dengan kanak-kanak kepada kategori yang memerlukan dan mereka meletakkan langkah sokongan tambahan;
  • 0.05% kanak-kanak adalah home schooling untuk sebab-sebab kesihatan atau kehendak ibu bapa;
  • dalam keluarga Rusia purata hari ini semakin meningkat 2 kanak-kanak, seperti pada zaman USSR, tetapi kecenderungan terhadap keluarga besar telah meningkat - purata 2.3 kanak-kanak setiap keluarga dengan kanak-kanak;
  • senyuman kanak-kanak memberi kebahagiaan dan kegembiraan kepada ibu bapa dalam 100% kes.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan