Doktor mendapati satu lagi bahaya bahagian caesar

Hakikatnya kelahiran seorang kanak-kanak ke dunia tidak secara semulajadi, tetapi pembedahan menjejaskan perkembangan otak bayi. Ini dinyatakan oleh ahli biologi di University of Georgia di Atlanta.

Mereka berjaya membetulkannya kematian besar neuron otak sebaik selepas kelahiran bayi dengan cara yang semulajadi. Para saintis percaya bahawa sebabnya terletak pada pengaktifan hypothalamus yang berlebihan. Mekanisme ini disediakan secara alamiah supaya kanak-kanak dapat dengan cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru, kerana segera sambungan neural baru mula terbentuk.

Seksyen caesarea sebagai jenis kelahiran mengurangkan jumlah neuron yang terbunuh semasa lahir dan tidak mencetuskan proses pesat pembentukan rantaian neural baru. Proses penyesuaian otak, oleh itu, semakin perlahan dan dengan gangguan.

Kajian ini dilakukan terhadap tikus makmal. Pada masa muda, yang dilahirkan oleh bahagian caesar, kematian neuron adalah lambat dan berlangsung selama sekurang-kurangnya tiga hari selepas kelahiran. Akibatnya lebih lama tidak dapat menstabilkan imuniti.

Para saintis telah mencadangkan bahawa di otak bayi manusia yang tidak dilahirkan secara semulajadi, tetapi secara pembedahan, proses yang sama berlaku yang kemudiannya boleh menjejaskan mengenai perkembangan beberapa bahagian otak.

Di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat peningkatan dalam bahagian buruh operasi. Rata-rata setiap kelahiran kelima hari ini diadakan di meja operasisedangkan dalam 80-an abad yang lalu, bahagian bahagian cesarean dalam buruh tidak melebihi 3%. Doktor percaya bahawa alasannya terletak pada kemerosotan status kesihatan wanita, dengan kurang mobiliti, dalam kemerosotan keadaan ekologi, yang akhirnya menjadi kontraindikasi untuk melahirkan semula jadi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan