Modal ibu mahu melanjutkan selepas tahun 2021

Rusia yang akan menjadi ibu lagi selepas 2021 mungkin tidak akan ditinggalkan tanpa sokongan negeri. Kerajaan Rusia mahu memperluaskan program modal bersalin. Terdahulu ia sepatutnya selesai pada 2021.

Hari ini, Tatyana Golikova, naib perdana menteri kerajaan Rusia untuk kebajikan sosial, berkata bahawa program matkapital "dengan kebarangkalian yang tinggi" akan diperluaskan melampaui masa yang dijadualkan.

Tatyana Golikova menyatakan bahawa kerajaan mengikuti keadaan demografi dengan penggera, dan pada masa ini, malangnya, kira-kiratidak berkembang dengan cara yang terbaik. Oleh itu, peluasan program matkapital boleh menjadi sokongan penting untuk keluarga yang tidak dapat memutuskan anak kedua.

Pakar pada masa ini meramalkan kegagalan demografi yang serius.

Selepas kenaikan kadar kelahiran di negara ini, yang diperhatikan pada tahun-tahun kebelakangan ini, keadaan telah berubah secara dramatik. Oleh itu, kerajaan dan memikirkan langkah-langkah baru untuk menyokong keluarga dengan anak-anak.

Modal bersalin diperkenalkan pada tahun 2007. Untuk mendapatkan sijil, berhak kepada keluarga di mana anak kedua atau seterusnya dilahirkan, atau jika anak kedua diterima pakai. Tetapi anda boleh mendapatkan sijil hanya sekali.

Dana Matkapital boleh dibelanjakan untuk memperbaiki keadaan perumahan, pendidikan kanak-kanak, pembentukan bahagian yang dibiayai pencen ibu pada masa akan datang, dan juga pembelian kemudahan pemulihan bagi kanak-kanak kurang upaya.

Pada tahun 2018, jumlah sijil adalah sama dengan 453 ribu rubel. Tahun depan jumlah itu dirancang untuk diindeks.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan