Modal bersalin akan mengeluarkan lebih cepat

Rang undang-undang telah dikemukakan kepada Duma Negeri Persekutuan Rusia mengenai mengurangkan jangka masa untuk membuat keputusan mengenai mengeluarkan sijil modal bersalin kepada pemohon. Hari ini, dari saat permintaan kepada jawapan rasmi mengenai ekstradisi atau penolakan ekstradisi, pas sebulan.

30 hari terlalu lama, pertimbangkan timbalan menteri. Ahli-ahli Kerajaan Rusia, yang telah menyokong dan meluluskan draf undang-undang mengenai pengurangan tempoh ini, bersetuju sepenuhnya dengan mereka.

Adalah dicadangkan untuk mengehadkan masa untuk memeriksa dokumen-dokumen yang dikemukakan oleh pemohon, mengesahkan hak untuk menerima matkapital, hingga dua minggu. Selepas maksimum 15 hari, isu itu mesti diselesaikan, dan pemohon diberitahu mengenai keputusan yang dibuat.

Matkapital - ukuran sokongan negara untuk keluarga dengan kanak-kanak. Ia disediakan untuk keluarga di mana dilahirkan atau diguna pakai sebagai anak kedua atau seterusnya. Anda boleh mendapatkan sijil sahaja sekali sahaja.

Pada tahun 2018, nilai nominalnya bersamaan dengan 453026 Rubel. Mulai tahun 2020, modal bersalin akan diindeks selaras dengan inflasi.

Keluarga boleh menentukan sendiri di mana untuk membelanjakan jumlah ini - untuk memperbaiki keadaan perumahan, membentuk bahagian yang dibiayai pencen ibu, dan mendidik anak-anak. Adalah mungkin untuk membeli cara pemulihan yang diperlukan untuk kanak-kanak kurang upaya.

Sekarang Duma Negeri menyelesaikan isu memperluaskan skop modal, dirancang bahawa keluarga akan dibenarkan membayar dengan sijil untuk pembelian tanah atau pembinaan rumah musim panas.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan