Ibu dihukum kerana enggan memeriksa dan merawat kanak-kanak itu

Seorang penduduk di rantau Tyumen didapati bersalah atas kematian anak perempuannya, yang dia menyusu, walaupun larangan doktor. Wanita berusia 34 tahun Tyumen mempunyai status HIV yang positif. Bayi itu dilahirkan pada musim panas 2014, dan dengan serta-merta ibunya masuk ke konflik terbuka dengan pekerja perubatan.

Dia secara mutlak melarang memeriksa anaknya, mengambil ujian darinya, dan juga secara rasmi menolak terapi antiretroviral itu sendiri. Wanita itu berhujah tindakannya dengan mengatakan bahawa "virus immunodeficiency yang diperoleh tidak wujud, ia dicipta oleh ahli farmasi dan ini konspirasi global."

Pada musim bunga lepas, kanak-kanak itu meninggal dunia. Peperiksaan post-mortem yang dijalankan oleh pakar Tyumen menunjukkan bahawa kanak-kanak itu mengidap HIV dari ibu pada awal kanak-kanak atau dilahirkan dengan sindrom ini. Oleh kerana tiada ujian dilakukan sepanjang hayat, tidak mungkin untuk menentukan masa jangkitan yang tepat.

Tetapi pakar-pakar datang ke kesimpulan bahawa dengan pengesanan tepat pada masanya masalah kesihatan, kanak-kanak itu dapat bertahan, kerana dia akan dirawat.

Pasangan wanita itu merayu kepada agensi penguatkuasa undang-undang dengan satu kenyataan dan permintaan untuk menanggung tanggungjawabnya atas hakikat bahawa dia secara sadar mencabut anak bersama mereka dengan peluang untuk hidup. Pada musim panas tahun 2017, kes itu telah dihentikan, kerana pasangan suami isteri berdamai dan, nampaknya, datang kepada pendapat umum mengenai isu tragis ini. Walau bagaimanapun, pejabat pendakwa serantau tidak puas dengan hasil ini dan merayu terhadap penutupan kes jenayah.

Mahkamah mengambil kira semua fakta dan sampai pada kesimpulan bahawa gadis itu mati kerana perbuatan jenayah ibu. Wanita 31 Januari 2018 membaca keputusan itu. Menurut Artikel 109 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia "Menyebabkan kematian melalui kecuaian," dia dihukum setengah tahun sekatan kebebasan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan