Para saintis: anak-anak sempurna tahu bagaimana membezakan para pemimpin dari zalim

Para saintis dari University of Illinois di Urbana-Champaign membuat penemuan yang tidak dijangka. Mereka membuat kesimpulan bahawa kanak-kanak berusia paling muda (di bawah 2 tahun) sempurna dapat membezakan rasa hormat dari ketakutan.

Mereka menganggap perasaan ini jika mereka dialami oleh orang lain, dan boleh membezakan seorang pemimpin yang dihormati oleh semua orang dari seorang tiran yang hanya takut.

Secara luaran, tingkah laku orang lain mungkin hampir sama - mereka akan patuh. Tetapi bayi tidak akan diganggu: mereka merasa sangat baik apa yang dikemukakan oleh penyerahan ini - oleh rasa takut atau rasa hormat kepada tuntutan yang adil dan munasabah seorang pemimpin.

Hasil penyelidikan mereka yang ingin tahu, para ilmuwan telah menerbitkan dalam penerbitan ilmiah khusus Prosiding Akademi Sains Nasional.

Pakar berpendapat bahawa undang-undang interaksi dalam masyarakat kepada bayi menjadi jelas dan difahami walaupun sebelum leksikon dan horizon diperluaskan. Mungkin ini adalah asas masyarakat primitif, di mana tuntutan yang ketat meletakkan survival menjadi persoalan, dan syarat-syarat ini diperluaskan kepada ahli keluarga yang lebih muda.

Melihat lebih dekat hasil kajian ini disarankan untuk melihat ibu bapa yang mengadu bahawa kanak-kanak yang tidak dapat dikawal dan tidak terkawal tumbuh dalam keluarga. Adalah mungkin bahawa akar masalah itu perlu dicari bukan pada si kecil, tetapi pada hakikatnya bahawa keluarga sedemikian tidak diperintah oleh pemimpin, tetapi oleh orang yang zalim.

Sekiranya kedua-dua ibu bapa cukup amorfus dan bukan pemimpin atau tiran, maka adalah mustahil kanak itu memutuskan untuk mengambil tempat ketuadan kemudian seseorang tidak boleh mengharapkan penyerahan darinya sama ada.

Tetapi semuanya boleh diperbaiki jika anda mengaturkan keutamaan hierarki dalam satu keluarga pada suatu masa.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan