Anak asing anda: ibu tiri dan bapa tiri akan menerima hak untuk berkomunikasi dengan kanak-kanak selepas perceraian

Para stepmothers dan stepfathers, yang membesarkan kanak-kanak itu untuk masa yang lama, dan kemudian untuk beberapa sebab berputus asa dengan separuh kedua mereka, harus mendapat hak untuk berkomunikasi dengan anak-anak bekas mereka.

Ini telah dinyatakan oleh para pakar Kementerian Pendidikan dan Sains Rusia.

Sekarang jabatan sedang membangun undang-undang draf yang akan membolehkan, selepas perceraian, hak untuk berkomunikasi dengan anak-anak bukan sahaja untuk ibu bapa darah, tetapi juga bagi mereka yang tidak, tetapi untuk masa yang tertentu menimbulkan anak.

Anak-anak tiri dan anak tiri kadang-kadang juga pergi ke mahkamah dengan tuntutan undang-undang itu, tetapi setakat ini para hakim tidak dapat memenuhi tuntutan mereka untuk mengadakan pertemuan dengan anak tiri dan anak tiri, kerana kanak-kanak tidak dianggap saudara, tiada hak kepada mereka mempunyai bapa tiri atau ibu tiri.

Adalah dirancang bahawa pindaan akan memperkenalkan Kod Keluarga, Artikel No 55 dan 67, dan hak untuk berkomunikasi dengan anak bekas pasangan (atau pasangan) dapat dengan mudah dipertahankan di pengadilan jika ada keinginan sedemikian, dan anak itu sendiri akan mendukungnya.

Ubah Kod Keluarga di bahagian tertentu dirancang menjelang akhir tahun ini.

Pendapat kanak-kanak itu akan diambil kira apabila membuat keputusan, dan jika anak itu sendiri objek, komunikasi dengan bapa tiri atau ibu tiri tidak dibenarkan.

Jika ibu bapa darah mengganggu komunikasi seperti anak-anak mereka, langkah-langkah tindak balas pentadbiran akan digunakan untuk mereka.

Draf undang-undang juga termasuk pindaan kepada Kod Kesalahan Pentadbiran. Untuk kekurangan hak untuk berkomunikasi dengan ibu tiri atau bapa tiri, ibu bapa anak boleh membayar denda sebanyak 3 ribu Rubles, dan jika ia terhalang lagi, maka sudah 5 ribu.

Hari ini dalam amalan kehakiman, pengalaman memohon bekas bapa tiri ke mahkamah dengan permintaan untuk membolehkan mereka melihat anak bukan asli tetapi anak yang dikasihi agak maju. Walaupun mereka ditolak tuntutan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan