Pada contoh peribadi: enam pakar kanak-kanak menelan butiran Lego

Enam ahli pediatrik Australia memutuskan untuk mengetahui kelajuan di mana butir-butir kecil dari kanak-kanak Lego kegemaran pereka melewati esofagus dan usus. Mereka sering ditelan oleh tots di semua negara di dunia, berkaitan dengan mana ibu bapa mengalami dan beralih kepada doktor dengan soalan tentang apa yang perlu dilakukan seterusnya. Doktor memutuskan untuk bereksperimen pada diri mereka, dan menelan beberapa kepala dari lelaki Lego.

Oleh itu, doktor kanak-kanak memutuskan untuk menunjukkan bahawa Litar dari pereka yang terkenal di dunia tidak boleh menjejaskan keadaan usus kanak-kanak. Doktor eksperimen perlu menunggu kira-kira 1-3 hari untuk bahagian-bahagiannya meninggalkan organisma mereka dengan cara yang semulajadi. Pada masa yang sama, dalam lima daripada enam doktor, butir-butir itu keluar dengan penuh, dan seseorang itu tidak keluar sama sekali, tetapi ada kemungkinan bahawa doktor tidak dapat menemukannya di dalam bangku.

Percubaan itu ditetapkan untuk menenangkan ibu bapa, tetapi ia tidak sepenuhnya menghilangkan kegembiraan, kerana setiap hari orang dewasa pergi ke hospital yang mencederakan kaki dan kaki mereka, secara tidak sengaja melangkah bahagian yang tersebar dari pereka terkenal. Dan tiada apa yang perlu dilakukan.

Sekiranya seorang kanak-kanak menelan angka plastik tahan lama, maka tidak ada sebab untuk bimbang, pakar bebas di The Journal of Pediatrics dan Healt Anak percaya. Mereka mengikuti eksperimen berani kanak-kanak pediatrik menelan mainan, dan yakin itu bahaya dari bahagian bayi yang ditelan dari pereka sangat dibesar-besarkan.

Tetapi anda perlu memberi perhatian kepada statistik percubaan: jika orang dewasa yang mempunyai saluran pencernaan yang lebih lama, ia mengambil masa purata 1.7 hari untuk lulus mainan dan pelepasannya dari badan, maka pada kanak-kanak kelajuan ini akan lebih besar disebabkan oleh fakta bahawa saluran pencernaan adalah lebih pendek, iaitu, mainan akan meninggalkan tubuh lebih awal.

Walau bagaimanapun, doktor memberi amaran bahawa tiada apa-apa dari eksperimen doktor untuk mengulangi di rumah tidak perlu. Ia juga penting untuk memastikan bahawa kanak-kanak memainkan pembina sebenar, yang diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi dan selamatdan tidak banyak palsu di bawah Lego, yang dihasilkan daripada plastik beracun murah. Kerosakan dalam usus tidak akan menyebabkan hanya bahan berkualiti ini.

Ia juga mustahil untuk mempertimbangkan bahagian selamat jika kanak-kanak tidak menelan mereka, tetapi barang-barang mereka di hidung, telinga. Dalam kes ini, anda tidak boleh teragak-agak - bayi harus segera menerima rawatan perubatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan