HIV bukanlah penghalang: di Krasnoyarsk, mahkamah mengiktiraf hak untuk menjadi penjaga cucu untuk nenek yang dijangkiti HIV

Di Krasnoyarsk, keputusan dibuat yang merupakan yang pertama dan revolusioner untuk Rusia. Untuk nenek yang dijangkiti HIV mengiktiraf hak undang-undang untuk menjadi penjaga kanak-kanak.

Ibu lelaki itu meninggal dunia, dan kejatuhan terakhir neneknya ditubuhkan penjagaan kanak-kanak. Dalam pentadbiran daerah di tempat kediaman, keluarga yang marah dan penjagaan dibatalkan, memetik fakta bahawa wanita itu HIV-positif.

Kemudian neneknya berjanji untuk pergi ke mahkamah dan sampai. Para pegawai Themis meninjau semua hujah, mengundang pakar bebas ke ruang pertemuan dan membuat kesimpulan itu Jangkitan HIV tidak dapat menghalang wanita daripada menjaga cucunya.

Dia mempunyai ciri-ciri positif dari tempat kerja, keadaan hidup biasa, dia kerap melawat hospital dan menerima rawatan yang menyokong, dia tidak menghindar dari mengambil ubat.

Keengganan untuk menubuhkan jagaan kanak-kanak itu diisytiharkan secara haram; pentadbiran, yang diadili dengan sendirinya, menghantar salinan keputusan mahkamah. Ia mewajibkan para pegawai untuk menimbang semula isu itu dan mengenali wanita itu sebagai penjaga, untuk mengembalikan budak lelaki dari rumah anak yatim kepada keluarga.

Baru-baru ini, undang-undang mengharamkan pengangkatan dan penjagaan untuk orang yang dijangkiti HIV dan pesakit dengan hepatitis telah dimansuhkan, dengan pematuhan penuh calon untuk orang tua angkat atau penjaga dengan syarat-syarat yang lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan