Eksperimen yang luar biasa: di Krasnoyarsk, pekerja tadika menjadi guru untuk rakan sebaya autistik

Percubaan luar biasa diputuskan di Krasnoyarsk.

Di tadika, yang mana antara yang lain, dihadiri oleh 11 kanak-kanak yang didiagnosis dengan autisme, "penundaan ucapan dan perkembangan mental," murid yang sihat mengambil peranan kurator rakan sebaya mereka sendiri.

Pada mulanya, empat pelajar tadika menyatakan hasrat untuk membantu kanak-kanak kurang upaya. Kemudian mereka disertai oleh orang lain.

Pada mulanya, penjaga tidak tahu bagaimana untuk mengaitkannya, dan kemudian memutuskan untuk mengamalkan amalan tutor - yang menyertai dan sahabat.

Sekarang, murid-murid yang sihat "ditugaskan" kepada kanak-kanak yang mempunyai gangguan ucapan, koordinasi, ingatan, dan persepsi yang teruk.

Dengan rakan sebaya mereka, pelajar tadika inklusif lebih bersedia untuk dihubungi. Benar, bagaimana interaksi berlaku diperhatikan oleh guru dan ahli psikologi. Kanak-kanak mengajar "wad" mereka untuk melukis, permainan, bersama dengan mereka mereka membuat muzik dan tarian.

Ia dirancang bahawa pada akhir percubaan ini, kanak-kanak yang inklusif akan belajar untuk tidak di sekolah-sekolah pembetulan, tetapi pada yang paling biasa, di mana "kurator" mereka akan pergi.

Dua kementerian menjadi tertarik pada percubaan sekaligus - kesihatan dan pendidikan. Jika keputusan pengalaman dianggap berjaya, amalan tutor sukarela boleh diperkenalkan di tadika lain di seluruh negara.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan