Kucing dan bayi: wanita hamil perlu menghilangkan kucing?

Sering kali, pasangan yang sedang menunggu untuk kanak-kanak mula mencari rumah baru untuk haiwan kesayangan berjalur berjalur mereka. Adalah dipercayai bahawa kehamilan dan kehadiran kucing di rumah adalah benar-benar tidak serasi. Pakar dari Institut Penyelidikan Obstetrik dan Ginekologi mengatakan bahawa pendapat ini agak stereotaip, ia tidak semestinya perlu tergesa-gesa untuk menyingkirkan kucing.

Sebab utama kenapa haiwan peliharaan pergi ke tangan yang baik adalah dalam ketakutan wanita yang dijangkiti penyakit berbahaya dari kucing, serta ketakutan untuk hubungan kucing dengan bayi, seperti kucing boleh menggaruk atau menggigit anak.

Kucing tidak begitu berbahaya bagi wanita hamil dan bayi kerana kebanyakan wanita berfikir, kata institut penyelidikan.

Bahaya utama terletak pada kemungkinan terjadinya toksoplasmosis - penyakit yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma. Jangkitan dengan jangkitan ini boleh menyebabkan pembentukan kecacatan pada anak, dan juga boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran mati.

Toxoplasma boleh menjangkiti wanita ketika bersentuhan dengan kotoran kucing. Syarat mandatori - kucing mesti sakit dengan penyakit parasit baru-baru ini.

Jika kucing itu adalah domestik, tidak makan daging mentah, tetapi makanan kucing, maka kemungkinan Toxoplasmanya cenderung kepada sifar. Kucing seperti ini tidak menimbulkan bahaya kepada seorang wanita hamil, terutamanya kerana salah seorang anggota keluarga, dan bukan wanita itu sendiri, boleh menukar dulang itu ke pet itu sementara perempuan simpanan itu membawa anaknya.

Penyelidik mengatakan bahawa dalam hal ragu-ragu, haiwan itu boleh dibawa ke klinik veterinar dan boleh dianalisis untuk toksoplasmosis. Sekiranya kucing itu sihat, maka ibu hamil tidak mempunyai alasan untuk menyingkirkannya.

Mengenai pencerobohan empat kaki terhadap bayi, sukar untuk meramalkan sesuatu, kata pakar. Ia semua bergantung kepada sifat dan watak kucing itu sendiri.

Semua haiwan bertindak balas dengan susah payah untuk mengubah keadaan hidup. Sekiranya kucing itu adalah baik hati, tenang, mencukupi, tidak mempunyai kecenderungan untuk tergesa-gesa ke kaki para tetamu dan pemilik, menggaru, kemudian dengan kebarangkalian yang tinggi kanak-kanak itu tidak akan membahayakannya dan mungkin menjadi kawan yang hebat untuk serbuk.

Sekiranya haiwan itu agresif dan bersifat watak, maka ia benar-benar mungkin untuk mencari rumah baru untuknya, tetapi selepas kelahiran bayi, kerana tindak balas kucing kepada anak itu sukar untuk menilai jika ahli keluarga baru itu belum dilahirkan.

Selalunya, kucing menjadi melekat pada kanak-kanak, dan, aneh, seperti bunyi pencegahan alergi yang sangat baik - kanak-kanak yang telah dibesarkan dengan kucing kurang berkemungkinan mengalami pelbagai bentuk alahan, kerana kekebalan mereka dari usia muda menyesuaikan diri dengan protein khusus yang terkandung dalam mentol rambut kucing.

Dari segi psikologi kanak-kanak, komunikasi dengan haiwan sangat berguna untuk kanak-kanak. Kanak-kanak membesar lebih sosial, lebih mudah bergaul dan bertanggungjawab. Keupayaan kucing dan anjing untuk mempengaruhi keadaan psikologi kanak-kanak membentuk asas kaedah rawatan baru - terapi haiwan. Hubungan dengan haiwan boleh menjejaskan keadaan anak sakit yang positif dan menguatkan jiwa dan keadaan kesihatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan