Para angkasawan menghargai kemungkinan seorang anak dilahirkan di angkasa

Krew seterusnya ekspedisi panjang, yang sedang bersedia untuk terbang ke Stesen Angkasa Antarabangsa, bercakap mengenai prospek kelahiran bayi di ruang angkasa. Ingatlah, syarikat asal SpaceLife asal Belanda itu merancang untuk menghantar wanita hamil ke angkasa, yang akan melahirkan orang pertama yang berasal dari luar angkasa dengan kelahiran. Acara ini dijadualkan pada tahun 2024.

Maklumat ini kini sedang dibincangkan di peringkat yang paling pelbagai: saintis berhujah tentang akibat untuk bayi yang lahir dalam berat badan dapat berubah menjadi, pakar dalam bidang kedokteran dan biologi meragukan etika eksperimen secara keseluruhan.

Kosmonot Perbadanan Negeri untuk Aktiviti Angkasa Rusia Oleg Kononenko dan angkasawan NASA Ann McClain, yang akan terbang ke ISS hari ini, mengenali butiran projek Belanda dan berkata bahawa eksperimen sangat berbahaya bagi wanita. Kononenko teringat bahawa eksperimen yang sama sebelum ini dijalankan di angkasa, bagaimanapun, dengan tikus, burung, monyet. Setiap kali, tanpa pengecualian, eksperimen berakhir dengan kegagalan.

Oleg Kononenko
Ann McClain

Ann Maclaine menyatakan bahawa ISS adalah platform yang baik untuk kelahiran seorang kanak-kanak dan perkembangan kehidupan baru, tetapi setakat ini ia hanya membesar sel-sel baru dalam keadaan Stesen Angkasa Antarabangsa. Kelahiran seorang kanak-kanak di ruang angkasa di masa hadapan, dan risiko terlalu tinggi sehingga semuanya akan berakhir dengan tragis.

Walau bagaimanapun, syarikat Belanda tidak berniat untuk meninggalkan rancangannya dan telah mengumumkan pencarian sukarelawan wanita.

Asal SpaceLife Asalnya meletakkan tidak kurang penjajahan planet-planet lain. Dan langkah pertama ke arah ini adalah kelahiran generasi baru orang yang disesuaikan dengan keadaan kosmik sejak lahir.

Ketua Pegawai Eksekutif SpaceLife, Kes Mulder berkata bahawa misi mereka bermula pada tahun 2020, iaitu, dalam setahun. Program pertama yang dipanggil "The Ark" bertujuan untuk mewujudkan keadaan untuk pemeliharaan jangka panjang sel seks lelaki dan wanita di angkasa. Program kedua akan dilancarkan pada tahun 2021, ia akan menangani kemungkinan persenyawaan di ruang angkasa. Dan misi akhir akan termasuk kelahiran seorang kanak-kanak dalam keadaan extraterrestrial.

Ia sebelum ini dipercayai bahawa konsep dalam keadaan tanpa berat dan graviti buatan agak bermasalah, jika tidak mustahil.

Asal SpaceLife mempunyai keperluan yang ketat untuk sukarelawan wanita: umur reproduktif, ketiadaan kanak-kanak di Bumi, keadaan kesihatan yang ideal, dan kesediaan psikologi untuk bersalin pada ketinggian 400,000 meter di atas permukaan planet rumah.

Walaupun sifat dan bahaya projek yang hebat, hari ini syarikat menerima beratus-ratus aplikasi dari wanitayang ingin turun dalam sejarah dan menjadi terkenal sebagai angkasawan pertama dalam buruh.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan