Mana antara kanak-kanak tahun 2019 yang perlu menjalani peperiksaan perubatan?

Kementerian Kesihatan menamakan kategori umur orang dewasa dan kanak-kanak, yang tahun depan untuk menjalani peperiksaan perubatan.

Pemeriksaan klinikal di Rusia dijalankan sejak tahun 2013. Ia termasuk pemeriksaan perubatan percuma. Matlamatnya adalah untuk mengenal pasti kemungkinan penyakit sedini mungkin dan memulakan rawatan jika perlu. Sebagai tambahan kepada semua ini, terima kasih kepada peperiksaan perubatan, Kementerian Kesihatan boleh menerima data statistik berharga mengenai kelaziman penyakit tertentu di rantau Rusia yang berbeza. dalam kumpulan umur yang berbeza.

Dewasa dari umur 18 tahun menjalani pemeriksaan sekali setiap tiga tahun. Pada malam tahun kalendar baru, Kementerian Kesihatan menerbitkan senarai tahun kelahiran, oleh itu, orang-orang ini akan menerima peperiksaan perubatan percuma pada tahun yang akan datang.

Pemeriksaan klinikal pediatrik mempunyai nuansa sendiri. Faktanya ialah selang tiga tahun terlalu besar pada zaman kanak-kanak, dan oleh itu pemeriksaan diperlukan pada masa-masa lain. Pada tahun 2019 semasa pelantikan doktor menunggu lelaki pada umur 1, 3, 6, 7, 10, 14, 15, 16 dan 17 tahun.

Mengikut perangkaan perubatan yang ada, adalah tepat umur ini yang menyumbang bilangan penyakit yang paling banyak yang dikesan semasa kanak-kanak.

Bagi peperiksaan perubatan utama pada tahun yang akan datang, kanak-kanak dijemput, tanpa mengira sama ada kanak-kanak itu telah mengubah beberapa tahun penuh. Untuk memudahkan untuk difahami, pada resepsi, menurut Kementerian Kesihatan, menunggu kanak-kanak 2018, 2017, 2016, 2013, 2012, 2009, 2004, 2003 dan 2002 tahun kelahiran.

Mengendalikan keperluan kanak-kanak ke klinik kanak-kanak di tempat kediaman.

Menurut undang-undang persekutuan, semua ujian dan peperiksaan dalam rangka pemeriksaan klinikal dilakukan secara eksklusif secara gratis.

Ibu bapa mesti mengambil sijil kelahiran anak dan insurans perubatan dengan mereka. Sekiranya ada SNILS untuk bayi, pastikan untuk merebutnya juga.

Sebagai sebahagian daripada peperiksaan perubatan, kanak-kanak akan diperiksa oleh pakar pediatrik, mereka akan ditimbang. Bergantung pada risiko individu, konsultasi dengan pakar sempit - pakar bedah, pakar neurologi, ahli psikiatri, pakar mata dan lain-lain akan dilantik. Mereka akan mengambil ujian klinikal darah dan ujian air kencing, akan membuat ujian darah biokimia.

Jika perlu, fluorografi, ultrasound pelvis, organ perut. Secara umumnya, pemeriksaan klinikal biasanya mengambil masa 5-6 jam.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan