Nyamuk - "mutan" berbahaya bagi kanak-kanak

Di rantau Voronezh, lebih daripada 40 orang berpaling kepada doktor selepas gigitan nyamuk.

33 daripada jumlah pesakit adalah kanak-kanak. Menurut semua yang digigit, nyamuk adalah luar biasa besar, dan tempat-tempat gigitan selepas beberapa jam dengan kuat membengkak.

Semua orang mengadu bengkak pada kelopak mata dan wajah, pada bayi yang merasa sukar untuk melarang menggaruk tapak gigitan, pyoderma telah muncul - suatu proses keradangan yang telah berkembang sebagai komplikasi, menyertai jangkitan.

Kanak-kanak terasa terganggu tidur, ada sakit kepala, mual.

Di Rospotrebnadzor, Rusia memberi amaran bahawa nyamuk yang tidak pernah berlaku sebelum ini adalah nyamuk yang paling biasa, tetapi muncul pada tahun ini dalam keadaan yang sangat baik, dan dengan itu melebihi saiz standard.

Di semua kawasan di mana terdapat banjir, diikuti dengan penubuhan cuaca panas, nyamuk ditangguhkan. sebilangan besar larvayang juga tumbuh dalam keadaan yang sangat baik.

Penduduk di rantau Moscow juga mengadu tentang gigitan dan komplikasi yang tidak normal, terdapat juga laporan serangan nyamuk di rantau Volga dan Siberia.

Pediatrik diingatkan bahawa nyamuk boleh menjadi pembawa penyakit berbahaya yang ditularkan oleh darah dari orang sakit kepada yang sihat jika mereka digigit secara serentak oleh serangga yang sama.

Oleh itu, ibu bapa harus menjaga kelambu, pengawet khas, serta pengawet nyamuk dan pengawet.

Tempat menggigit untuk kanak-kanak perlu dirawat dengan antiseptik dan ubat-ubatan dengan kesan antiprurit.

Sekiranya berlaku pembengkakan yang teruk, anda mesti memberi anak itu antihistamin dan panggil doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan