Siapa Rusia menaikkan: ibu bapa memberitahu tentang siapa mereka melihat anak mereka pada masa akan datang

Pandangan baru VTsIOM menunjukkan yang ibu bapa Rusia ingin melihat anak-anak mereka pada masa akan datang. Sebagai sebahagian daripada kaji selidik sosiologi, penduduk di kawasan negara telah ditanya satu soalan - profesion mana yang mereka anggap lebih baik untuk anak lelaki dan anak perempuan mereka.

Majoriti responden (hampir 20% dari jumlah responden, iaitu, setiap kelima!) Dijawab itu mahu melihat kanak-kanak sebagai doktor. Profesion doktor menikmati populariti yang sama di kalangan kanak-kanak di Kesatuan Soviet pada tahun 1970-an dan 1980-an.

15% ibu dan bapa yang dikaji menyatakan harapan mereka kanak-kanak akan menjadi tentera.

Kira-kira sama mahu melihat kanak-kanak seorang peguam yang berjaya. Kira-kira 10% ibu bapa menyokong bahawa kanak-kanak belajar programmer atau pentadbir sistem, menyambungkan hidupnya dengan Internet, robotika, pembangunan teknologi komputer baru.

13% ibu dan bapa ingin anak menghantar kaki dalam perbankan dan sememangnya menjadi pengarah bank, paling buruk - ahli ekonomi terkemuka.

7% ibu bapa mahu melihat seorang anak sebagai seorang jurutera atau seorang atlet terkenal.

8% daripada ibu bapa berkata bahawa mereka mahu kanak-kanak menjadi ahli politik dan diplomat.

Populariti profesion kreatif telah jatuh dengan cepat.

Hanya 4% ibu dan bapa dalam kaji selidik menyatakan keinginan untuk melihat kanak-kanak itu. artis, penyanyi, pemuzik atau artis.

Dan yang paling tidak disukai adalah profesion. imam, guru dan petani. 1% daripada ibu bapa yang ditinjau bercakap untuk anak lelaki imam, 3% untuk guru kanak-kanak, dan 2% untuk anak petani, walaupun berjaya.

Satu tinjauan yang dijalankan sebelum ini di kalangan graduan sekolah menunjukkan pilihan yang sedikit berbeza. Kanak-kanak, tidak seperti ibu bapa mereka, mahu menjadi bukan doktor dan tentera, tetapi pengaturcara dan usahawankerana mereka menganggap bahawa pilihan laluan hidup itu akan membawa mereka ke tahap pendapatan yang lebih tinggi dan pelbagai untuk pembangunan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan