Buku-buku yang melumpuhkan jiwa kanak-kanak - ombudsman kanak-kanak yang disebut "kerja-kerja memalukan"

Makanan untuk dipikirkan adalah "dibuang" oleh ibu bapa kepada ombudsman anak-anak Anna Kuznetsova. Dia secara terbuka, semasa bekerja di sebuah acara di perpustakaan kanak-kanak utama negara itu, menyampaikan senarai karya yang dia percaya berbahaya kepada anak-anak. Pesuruhjaya Hak Kanak-kanak di bawah Presiden negara memanggil mereka "memalukan".

Senarai ini termasuk karya-karya oleh kontemporari kita - penyair Igor Irtenyev, khususnya "Kisah tentang Mata" (sebuah puisi tentang mata yang tidak sengaja jatuh ke dalam tandas), kisah dongeng Svetlana Lavrova "Di mana Riding Cocktail Horse". Keseluruhannya, Ombudsman menyenaraikan 16 keping.

Menurut Anna Kuznetsova, yang sendiri adalah ibu kepada banyak anak, karya-karya sastera ini "menakutkan untuk menunjukkan kepada orang dewasa". Hampir semua karya tergolong dalam kategori puisi dan prosa moden.

Permohonan ombudsman kanak-kanak secara aktif dibincangkan di pelbagai tempat. Kuznetsov disokong oleh ahli psikologi kanak-kanak di Moscow, yang membuktikan dengan tepat bagaimana dan mengapa ayat-ayat dan dongeng ini memberi kesan negatif kepada pandangan anak-anak.

Tetapi komuniti penulisan sedang mengalami kerugian. Penulis ayat mengenai organ visi yang jatuh ke dalam tandas, Igor Irtenyev, menyatakan bahawa dia tidak faham mengapa ombudsman tidak mempunyai kebimbangan lain tentang bagaimana membuat senarai hitam buku. Beliau menulis puisi seawal awal tahun 90-an dan sekarang dia tertanya-tanya mengapa "gelombang" kemarahan hanya timbul sekarang.

Kerja-kerja Svetlana Lavrov, "Di mana Riding Horse Rooster," secara amnya penafsiran cerita kaum rakyat asli Republik Komi. Bagi beliau, lima tahun yang lalu, penulis menerima anugerah yang tinggi - dia menjadi pemenang pertandingan untuk remaja "Buku."

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan