Mereka kembali: kutu telah mula aktif

Rospotrebnadzor memberi amaran tentang permulaannya Semak musim aktiviti. Kini memantau jumlah yang digigit oleh jabatan itu akan mingguan.

Sehingga 3 April, 450 digigit, 220 daripadanya adalah kanak-kanak.

Ticks bangun dan mula menyerang orang yang lewat di 24 wilayah negara. Wabak jangkitan berbahaya yang ditularkan oleh kutu masih belum didaftarkan, tetapi ini, pakar-pakar Perkhidmatan Persekutuan bagi Penyeliaan Keselamatan dan Kesihatan Hak Pengguna pasti akan datang.

Jabatan ini menggesa ibu bapa agar lebih berhati-hati dan bertanggungjawab cegah pencegahan gigitan. Untuk melakukan ini, disarankan untuk memakai pakaian yang sesuai dengan sempurna ke kulit dan menutupnya seberapa banyak yang mungkin. Sekiranya kanak-kanak tidak mempunyai alahan, mungkin dan perlu menggunakan cara perlindungan khas - pengawetan.

Selepas berjalan kaki di taman, persegi atau di dalam hutan (di mana terdapat banyak pokok dan semak) keperluan kanak-kanak memeriksa dengan teliti. Jika anda membawa haiwan kesayangan anda dengan berjalan-jalan, anda juga harus memeriksa untuk tanda kutu.

Ibu bapa kanak-kanak berumur satu tahun ke atas perlu menghubungi doktor kanak-kanak untuk pertanyaan. vaksinasi terhadap ensefalitis kutu virus dan seroprophylaxis.

Jangkitan yang boleh dijangkiti oleh kanak-kanak selepas digigit oleh tanda kutu adalah sangat berbahaya dan boleh menyebabkan maut.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan