Produk kanak-kanak Cina akan diusir dari Rusia

Produk kanak-kanak berpotensi berbahaya dari China pada musim bunga akan mengharamkan dan menutup mereka akses ke negara kita. Tetapi sementara kempen terhadap permainan dan pakaian berkualiti rendah untuk kanak-kanak hanya dilakukan dengan kata-kata.

Ombudsman Kanak-Kanak Anna Kuznetsova meminta Pendakwa Negara Jeneral Yury Chaika untuk memulakan menyekat iklan untuk penjualan barangan kanak-kanak yang tidak diperakui di negara kita pada tempat-tempat popular seperti AliExpress, Pandao, Joom dan Yandex.Market».

Kebimbangan utama pakar Ombudsman dan kanak-kanak adalah untuk makanan bayi yang dibuat daripada melamin dan polikarbonat toksik, serta pakaian sintetik untuk bayi baru lahir.

Produk tersebut diperakui, tetapi di China, di mana ia dihasilkan. Dan laman-laman Internet yang menjualnya merujuk kepada pensijilan Cina tertentu ini, yang tidak dianggap berlaku di Rusia.

Anna Kuznetsova menegaskan bahawa produk tersebut, serta pelbagai jenis mainan Cina dari bahan yang dipersoalkan, dan kadang-kadang beracun, tidak boleh dijual di negara kita. Dia meminta jaksa umum pergi ke mahkamah untuk mendapatkan keputusan untuk mengharamkan penempatan iklan untuk penjualan barangan tersebut.

Terutamanya Kuznetsova menekankan bahawa Untuk melaksanakan idea ini, anda tidak memerlukan kunci penuh pada AliExpress dan Pandao., tetapi barang-barang kanak-kanak dari China dan negara lain tanpa pensijilan harus disekat.

Persatuan syarikat e-dagang pada musim bunga menawarkan perkhidmatan kastam untuk memeriksa bungkusan untuk mengenal pasti produk anak-anak yang tidak disahkan. Sehingga musim panas, permintaan organisasi tidak diketahui sehingga aktivis beralih kepada Kuznetsova untuk mendapatkan bantuan.

Hari ini, ibu bapa Rusia yang membeli mainan dan pakaian, pinggan dan perabot di Internet dilindungi oleh undang-undang ketika datang ke barang buatan Rusia. Undang-undang ini tidak terpakai bagi laman web asing. Ternyata ibu bapa berisiko membuat pembelian di sana, termasuk kesihatan anak-anak mereka sendiri.

Wakil-wakil dari platform perdagangan terkenal di Rusia cuba dihalang dalam komen. Mereka hanya menekankan bahawa produk mereka kelihatan selamat, kerana mereka disahkan di negara pembuatan.

Pejabat pendakwa Persekutuan Rusia berjanji untuk mengambil alih isu ini dalam masa terdekat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan