China telah mengharamkan wanita daripada meminta ujian kehamilan ketika memohon pekerjaan

Pihak berkuasa Kerajaan Tengah "menjadi murah hati" pada undang-undang, yang sebahagian besar penduduknya telah menunggu lama. Di negara ini oleh undang-undang Dilarang menghendaki wanita melakukan ujian kehamilan semasa memohon pekerjaanIa telah memutuskan untuk tidak memasukkan semua soalan kepada wanita mengenai status perkahwinan mereka, kehidupan peribadi, bilangan anak dan rancangan untuk melahirkan anak pada masa akan datang.

Ketua perusahaan dan syarikat dilarang untuk membuat kesimpulan mengenai pemohon untuk kedudukan tertentu, berdasarkan perbezaan jantina. Dan peperiksaan perubatan yang wajib, yang semua pencari kerja Cina menjalani, dikecualikan daripada pemeriksaan ginekologi dan ujian kehamilan.

Denda besar dijangka untuk pelanggar undang-undang baru - saiz awal mereka adalah dari 10,000 yuan (ini adalah kira-kira 100,000 Rubles untuk Rubles Rusia). Denda maksimum ialah 50,000 yuan (setengah juta rubel Rusia). Jika, selepas membayar denda, pengarah organisasi tidak mengubah fikirannya dan terus mendiskriminasi terhadap wanita, syarikat itu akan kehilangan lesennya.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, China telah berkembang pesat mengurangkan bilangan pekerja wanita. Bank Dunia menganggarkan bahawa pada tahun 1990, 73% wanita Cina bekerja, dan kini hanya 61%. Para pakar menyatakan ini kepada sikap tidak adil dan terlalu ketat majikan terhadap wanita - banyak syarikat memperkenalkan peraturan-peraturan yang tersirat pemecatan automatik dan halus yang besar untuk seorang wanita yang akan hamil tanpa izin pihak pengurusan. Dalam hal ini, bilangan pengguguran telah meningkat, dan bilangan pekerja wanita juga menurun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan