Di China, saintis buat kali pertama dalam sejarah berjaya menukar DNA embrio

Kenyataan sensasi dibuat oleh saintis Cina He Jiankui, yang mengatakan bahawa dia telah mengambil bahagian dalam percubaan sejarah pertama dan manusia untuk mengubah DNA embrio. Jika pernyataan seorang pakar dari China adalah benar, maka ia akan menjadi satu kejayaan besar dalam sains dan etika perubatan.

Ahli sains, khususnya, mengatakan bahawa dia dan sekumpulan rakan sekerjanya dapat mengubah maklumat genetik tujuh pasangan suami isteri yang berada di klinik untuk rawatan pembiakan. Setakat ini, hanya seorang wanita yang melahirkan kanak-kanak dengan set DNA yang diubahsuai - anak kembar dilahirkan pada bulan November.

Mengenai pencapaian saintis Cina hari ini memberitahu Associated Press.

Perlu diperhatikan bahawa pembetulan dalam DTC embrio telah dibuat khusus: Para saintis mahu kanak-kanak yang dilahirkan mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk kemanusiaan - untuk menjadi kebal terhadap virus HIV dan tidak mengalami AIDS, walaupun jika hubungan dengan agen penyebab penyakit maut berlaku.

Semua bapa dalam tujuh pasang telah dijangkiti HIV, dan ibu-ibu sihat. Jelas sekali bahawa terapi antiretroviral semasa kehamilan boleh membantu melindungi seorang kanak-kanak dari jangkitan HIV dalam rahim, tetapi tugasnya lebih global - untuk memastikan bahawa kanak-kanak itu tidak dijangkiti virus berbahaya ini.

virus immunodeficiency manusia

Menurut He Jiankuya, pada mulanya satu siri eksperimen dilakukan pada tikus makmal, pada embrio monyet, dan kerja ini mengambil beberapa tahun, tetapi membawa hasil - tikus dan monyet dengan DNA yang diubah ternyata kebal terhadap HIV.

Masyarakat saintifik dunia belum mengulas mengenai kerja ahli genetik Cina, kerana hasil kerja sensasi belum diterbitkan dalam jurnal sains rasmi dan belum diverifikasi oleh saintis lain dari negara-negara yang berbeza.

Terdahulu, saintis dari Pennsylvania, yang berjaya "membetulkan" DNA embrio yang rusak dalam rahim, berkongsi pengalaman mereka dengan dunia.

Mereka dapat membuat penyelarasan pada DNA tetikus bayi, belajar tentang mutasi berbahaya. Jika mereka tidak dapat melakukan ini, tetikus akan mati pada hari-hari pertama kehidupan dari pemusnahan spontan sel hati (hepatosit).

Sekiranya maklumat yang diperoleh dari Kerajaan Tengah disahkan, ia akan memberi harapan kepada manusia. untuk mengatasi jangkitan HIV sepenuhnya. Oleh kerana ahli-ahli biologi molekular dan ahli genetik, generasi-generasi manusia di Bumi akan dilahirkan yang akan kebal terhadap virus imunisasi manusia, yang selama 50-70 tahun akan membawa kepada kehilangan lengkap penyakit ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan