Apakah kesilapan membuat ibu bapa dalam memerangi pergantungan kanak-kanak terhadap alat?

Maria Grigoryan, ahli psikologi dan pakar mengenai masalah hubungan ibu bapa dan anak, yang terkenal di Internet, memberitahu ibu bapanya apa kesilapan yang mereka lakukan apabila cuba melawan pergantungan kanak-kanak terhadap alat.

Bukan rahsia lagi bahawa ketergantungan ini ada, dan kini bukan hanya pakar dalam bidang psikoterapi, tetapi ibu dan bapa sendiri bercakap mengenainya. Dan di mana ada ceramah, ada tindakan aktif. Tetapi, ternyata, tidak semua tindakan ibu bapa adalah betul dan bermanfaat.

Kesilapan terbesar ialah larangan total. Ibu bapa yang melarang kanak-kanak telefon pintar atau tablet, hanya meminati minat kanak-kanak dalam perkara ini.

Lebih ketat sekatan, semakin banyak yang anda ingin memecahkannya. Oleh itu, menurut Grigorian, lebih bijak untuk tidak melarang, tetapi had masa penggunaan.

Selalunya ibu bapa percaya bahawa setelah menulis kanak-kanak itu dalam beberapa bahagian, mereka akan menduduki masa lapang dan akan melepaskannya daripada pergantungan pada alat. Sebenarnya, semuanya menjadi salah. Jika kanak-kanak itu sibuk, tetapi tidak dengan apa yang dia mahu, tetapi dengan apa yang ibu dan bapa mahu, permainan akan menjadi lebih menarik untuknya, dan ketagihan hanya akan berkembang. Keluar - beri peluang kepada anak untuk melakukan apa yang dia mahu lakukan.

Kanak-kanak menyalin orang dewasa. Dan kerana ibu bapa perlu menjaga diri mereka sendiri - berapa banyak masa yang mereka gunakan dengan alat. Adalah penting bahawa ibu bapa juga mempunyai hobi dan hobi, maka anak itu tidak akan mempunyai contoh negatif contoh di depan matanya.

Akan membantu masa lapang, hujung minggu yang dihabiskan bersama seluruh keluarga. Di mana untuk pergi dan apa yang perlu dilakukan adalah terpulang kepada anda, tetapi adalah penting bahawa ia menarik untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Kesilapan, menurut ahli psikologi, dibuat oleh ibu bapa yang tidak cuba bercakap dengan anak-anak mereka mengenai ketagihan alat. Jika anda diam tentang dia, dia tidak akan pergi ke mana-mana sahaja. Ibu dan ayah, bimbang tentang berapa banyak masa kanak-kanak menghabiskan dengan tablet di tangannya, pasti perlu belajar berkongsi perasaan anda dengan anak.

Terdahulu, kita masih ingat pergantungan pada alat dan rangkaian sosial, WHO mengiktiraf penyakit itu dan menyumbang kepada kategori gangguan mental.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan