Bagaimana untuk menaikkan jenius: mengapa tidak baik untuk kanak-kanak memukul?

Para saintis dari University of Michigan telah menentukan bahawa pukulan sebagai hukuman tidak boleh diterima untuk kanak-kanak. Hukuman fizikal mengganggu adaptasi sosial kanak-kanak, memaksanya untuk menutup diri daripada masyarakat dan bertindak balas dengan susah payah kepada orang baru dalam lingkungannya.

Sebelum ini, mereka bercakap mengenai pemfosoran hanya dalam etika pedagogi, kini saintis telah memutuskan untuk mengetahui dengan tepat bagaimana kaedah tindakan disiplin ini memberi kesan kepada kanak-kanak itu.

Satu kajian antarabangsa yang besar telah dijalankan, di mana data diperoleh dari 62 negara di dunia. Selalunya, kanak-kanak secara fizikal dihukum di negara-negara dengan tahap pembangunan sosial yang rendah. Umur yang dihukum paling kerap berkisar antara 3 hingga 5 tahun.

Secara keseluruhan, pakar menganalisis hasil ujian psikologi 215,000 bayi, yang kadang-kadang atau secara teratur dihukum dengan tali pinggang. Ternyata kebanyakan mereka mengalami kesukaran besar dalam hal penyesuaian sosial.

Perlu diperhatikan bahawa lebih sukar untuk berkomunikasi dan membiasakan diri dengan pasukan baru, dan mereka yang tidak dicambuk, tetapi yang secara kebetulan menjadi saksi kepada naib - telah dihukum oleh saudara atau adik perempuan.

Para saintis menyatakan bahawa hakikat bahawa kanak-kanak yang menyaksikan hukuman ganas, sangat jelas menggambarkannya dan "cuba" sendiri.

Untuk membantu kanak-kanak berkembang dengan lebih baik, untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dalam pendidikan, untuk menjadi lebih mudah bergaul dan dengan mudah dapat menahan situasi yang tertekan, lebih baik untuk menyerah sebat sama sekali. Ini juga dikenakan hukuman dengan tali pinggang dan borgol, yang sesetengah ibu bapa tidak menganggapnya sebagai pukulan. Apa-apa kesan fizikal merosakkan jiwa kanak-kanak. Dengan panggilan sedemikian saintis Michigan dan merayu kepada ibu bapa di seluruh dunia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan