Bagaimana ibu bapa menimbulkan suntikan vaksinasi dan tembakan kanak-kanak

Para saintis menasihatkan ibu dan bapa perlahan-lahan dan perlahan-lahan menghalang kanak-kanak jika dia akan disuntik, diberi ujian suntikan atau menyakitkan. Pada dasarnya, hampir semua ibu bapa melakukannya, tetapi secara tidak sedar, secara intuitif. Kini manfaat strok tersebut terbukti dan wajar - mereka mempunyai kesan analgesik yang jelas.

Fenomena pukulan ibu bapa dikaji di Jabatan Pediatrik, Universiti Oxford di UK.

Pemimpin pasukan penyelidikan Rebecca Slater memantau proses otak dan aktiviti elektrik otak bayi yang baru lahir dan bayi, menggunakan elektroensefalografi, sebagai tindak balas terhadap sakit semasa ujian darah. Pada masa yang sama, 50% bayi sebelum pagar dibelitkan pada kulit ibu atas permintaan para penyelidik, dan separuh kedua bayi tetap tanpa mengusap.

Dalam kumpulan pertama bayi, aktiviti bahagian-bahagian korteks serebrum yang merespon sakit telah dikurangkan dengan ketara. Iaitu, persepsi sakit telah berkurang beberapa kali.

Keputusan yang diperoleh agak kecil, dan saintis cuba mencari dengan kekerapan dan kelajuan yang anda perlukan untuk mengionkan anak kecil itusupaya dia tidak akan terluka semasa prosedur perubatan yang tidak dapat dielakkan dan perlu. Dengan eksperimen, didapati bahawa menyeterika diperlukan, supaya tangan ibu bapa pada kulit bayi bergerak pada kelajuan 3 sentimeter sesaat. Ia adalah dengan mengusap neuron sensori sentuhan ini menghantar isyarat ke otak yang sementara membosankan kerentanan pusat sakit.

Data-data ini, saintis percaya, boleh dan harus digunakan ketika melakukan urut, serta ketika menerapkan bayi prematur ke kulit. Adalah penting bahawa kaedah melegakan kesakitan ini sama sekali tidak mempunyai kesan sampingan yang negatif.

Kumpulan penyelidik yang sama baru-baru ini mendapati bahawa sentuhan ibu bapa mengurangkan tahap tekanan pada kedua-dua bayi dan orang dewasa itu sendiri.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan