Muzik yang menjaga pendidikan: bagaimana bermain piano membantu kanak-kanak belajar bahasa asing

Para saintis Amerika telah membuat kesimpulan bahawa bermain piano membantu kanak-kanak belajar bahasa asing lebih cepat.

Di Institut Teknologi Massachusetts, satu eksperimen yang luar biasa dijalankan yang membuktikan hubungan langsung antara mempelajari muzik dan menghafal kata-kata asing.

Kumpulan subjek termasuk 74 kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun.

Bagi setiap kanak-kanak, bahasa ibunda adalah bahasa Cina. Para saintis cuba untuk memilih mata pelajaran untuk eksperimen sedemikian rupa mereka semua berhemah dan mempunyai ingatan rata-rata dan di atas purata dan kewaspadaan.

Satu pertiga daripada kanak-kanak diajar mengikut program standard, ketiga ketiga menambah bilangan pelajaran dalam bahasa asing (bahasa Inggeris), dan anak ketiga yang ketiga diajar piano dan bahasa Inggeris.

45 minit bermain piano tiga kali seminggu ternyata cukup sehingga keberkesanan pembelajaran bahasa asing dalam kumpulan ketiga kanak-kanak adalah yang tertinggi.

Hasil penyelidikan diterbitkan dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Nasional.

Dengan penyelidikan mereka, eksperimen dari Massachusetts secara tidak langsung mengesahkan apa yang telah dikenal pasti saintis Persatuan Max Planck Society. Mereka menyatakan bahawa otak pianis berfungsi dengan berbeza semasa persembahan klasik atau jazz.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan