Nasib wira kecil: bagaimana kanak-kanak berperang di hadapan Perang Dunia II

Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia terus memperjelas dokumen mengenai pejuang dan komandan tentera Soviet. Dan semakin mereka dijumpai data mengenai kanak-kanak.

Terdapat lebih banyak kanak-kanak dan remaja di bahagian depan daripada yang biasa kami percayai.

Dan perkara itu bukanlah bahawa seseorang tidak mengira mereka dalam masa yang ditetapkan, tetapi para komander sengaja memperpendek umur "pilihan rombongan" untuk mengelakkan hukuman pentadbiran kerana melanggar peraturan berkuatkuasa.

Dalam dokumen-dokumen anugerah, ger kecil yang hanya 10, 12, 14 tahun menunjukkan umur, melebihi sebenar oleh beberapa tahun.

Umur sebenar pemenang diketahui selepas perang. Apakah wira kecil kemenangan yang hebat?

  • Vasya Kurka, penembak curi, 15 tahun

Vasya belum lagi enam belas tahun ketika perang dimulai. Seperti kebanyakan rakan sebaya, dia menambah dirinya beberapa tahun dalam dokumen, menggosok dan membetulkan nombor, dan digerakkan.

Seorang komander yang berpengalaman dalam rejimen senapan 726 segera menyedari itu di hadapannya adalah seorang anak. Anak lelaki itu menangis sambil memohon agar dia pergi, tidak menghantar pulang. Komander memutuskan bahawa lelaki itu boleh digunakan dalam perlindungan kereta api kereta api dengan makanan dan peluru untuk para askar.

Setiap hari Vasya pergi ke komander dan berseru meminta garis depan. Dan pada satu ketika seorang lelaki dewasa tidak dapat menahannya dan membiarkan dia bergabung dengan pasukan penembak tepat pada kedudukan yang sama.

Mengenai akaun lelaki kira-kira 200 orang tentera dan pegawai tentera Jerman. Dia naik ke letnan dan menjadi komander unit rifle.

Sehingga Mei 45 dia tidak hidup betul-betul lima bulan. Pada bulan Januari 1945, dia cedera parah di dekat jambatan Sandomierz.

  • Arkasha Kamanin, juruterbang, 15 tahun

Tidak seperti ramai kanak-kanak yang pergi ke hadapan, Arkady tidak menambah umurnya, dia datang ke hadapan dengan bapanya, yang telah dilantik sebagai komander Kor Aviation Ground Attack Aviation Corps. Budak itu telah ditugaskan sebagai peranan pesawat mekanik.

Pada mulanya, pejuang menghindari anak jeneral, tetapi kemudian menyedari itu di belakang nama bapa lelaki itu tidak bersembunyiberfungsi dengan kuat dan sentiasa meminta langit.

Salah seorang juruterbang menceburkan diri untuk mengambil remaja itu dengannya sebagai navigator di U-2, dan tidak lama lagi Arkady mula terbang secara bebas. Menjelang Mei 45, juruterbang Kamanin menjadi mandor, terbang 300 jam dan jujur ​​layak tiga anugerah pertempuran.

Pada tahun 1946, budak itu memasuki Akademi Zhukovsky, cepat masuk ke angkasawan angkasawan, tetapi pada tahun 1947, dia meninggal akibat meningitis yang tiba-tiba memukulnya.

  • Yura Zhdanko, pengakap 10 tahun

Yura yang berusia sepuluh tahun di depan adalah secara kebetulan. Pada musim panas 41, saya pergi untuk menunjukkan laluan rahsia untuk mengundurkan tentera Tentera Merah dan tidak dapat pulang ke rumah - orang Jerman menduduki Vitebsk.

Pada tahun 42, budak itu membantu sekumpulan partisan untuk memecahkan pengepungan; pada tahun 43, dia mengambil bahagian dalam melemahkan jambatan di seluruh Berezina.

Pada tahun 1944, budak lelaki itu berumur 13 tahun, dan dia telah mendapat anugerah seperti itu di dadanya: Perintah Red Star dan Pingat "Untuk Keberanian".

Yury telah cedera parah oleh serpihan kulit. selepas rawatan di hospital dia cuba mendaftar di Sekolah Suvorov, tetapi telah ditayangkan sebab kesihatan.

Kemudian remaja memilih profesion yang lebih aman - dia menjadi tukang las.

  • Tolya Komar, askar infantri, pengakap, 15 tahun

Remaja itu mempunyai peluang untuk menunjukkan cara untuk memajukan tentera Soviet pada kejatuhan 43 tahun di bawah Slavyansk.

Tidak ada yang mengingat bagaimana dan mengapa, tetapi kanak-kanak itu tinggal bersama pejuang dan tidak lama kemudian dia diberikan senjata dan mendaftar sebagai orang perseorangan. Tolya masuk ke peninjauan, mengambil bahagian dalam operasi di belakang garis musuh semasa pembebasan Ukraine.

Perangnya berlangsung hanya dua bulan.

Semasa operasi, di belakang musuh, budak itu dipaksa menutup tubuh rakan-rakan yang berundur, secara harfiah bersandar pada muncung senapang mesin musuh.Ini memberi masa yang diperlukan untuk kejayaan kepada rakan-rakan yang lebih tua.

Nama Kohl Mosquito, rakan-rakannya yang dewasa, dengan siapa dia menyelamatkan nyawa, telah ditulis pada 45 Mei di dinding Reichstag, supaya ia tidak pernah dilupakan.

  • Petya Klypa, pemuzik tentera, berumur 15 tahun

Peter adalah pelajar platun muzik yang terletak di Brest Fortress.

Semua rakan-rakan kecilnya berjaya meninggalkan kubu yang diserang, tetapi Petya enggan menolak, berdiri setanding dengan pembela. Dia sebenarnya anak Soviet yang pertamayang berjuang dalam peperangan ini setanding dengan orang dewasa.

Bersama-sama dengan sisa-sisa rejimen itu, budak lelaki itu berangkat ke arah Brest dengan perintah perintah itu, tetapi ditangkap.

Dari penangkaran Jerman, pemuzik muda berjaya melarikan diri. Budak itu bergelut untuk mengejarnya, yang telah berundur. Dia tidak berjaya, kanak-kanak itu dirampas oleh polis dan dihantar ke Jerman untuk bekerja.

Pembela muda Brest Fortress dibebaskan pada 45 tahun. Dia meluluskan cek perkhidmatan khas dan dibenarkan untuk meneruskan perkhidmatannya dalam tentera.

Nasib kanak-kanak ini sukar - dia berada di penjara untuk menjual barangan yang dicuri.

Selepas pembebasannya, beliau membantu sejarawan dan penulis Sergei Smirnov. untuk mencipta semula peristiwa pertahanan kubu Brest, mengambil bahagian aktif dalam membuat buku.

Ingatan kekal kepada semua pahlawan Perang Patriotik Besar! Kemuliaan kekal kepada semua anak yang membantu membawa kembali kedamaian ...

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan