Fasisme tidak akan berfungsi: di Itali, ibu bapa yang memanggil anak mereka selepas Mussolini dihantar ke mahkamah

Keghairahan Itali meletus di bandar Genoa, di mana siasatan dilancarkan terhadap pasangan suami isteri. kerana nama ituyang mereka panggil anak lelaki mereka yang baru lahir tahun lalu.

Suami dan isteri memutuskan untuk menamakan anak Benito Mussolini. Pegawai tempatan membunyikan penggera - mereka pasti nama sedemikian membuat kehidupan yang sangat sukar untuk kanak-kanak yang tidak bersalah.

Ia adalah penasaran bahawa ibu bapa yang kreatif lakukan tidak termasuk dalam bilangan neo-fasis - peminat diktator Mussolini.

Mereka memilih nama sedemikian untuk tidak menggariskan sabitan politik atau lain-lain.

Pasangan itu hanya mengikutinya tradisi Itali purba, yang menetapkan nama bayi yang baru lahir untuk menghormati datuknya. Kakek anak itu memang dipanggil seperti itu - Benito Mussolini, dengan cara itu, dia tidak ada kaitan dengan diktator.

Sekarang ibu bapa terpaksa ubah nama seorang kanak-kanak yang telah digunakan untuk itu, kerana bayi berusia setahun pada bulan Mei.

Ibu dan bapa secara semula jadi enggan melakukan ini.

Bahan penyiasatan telah diserahkan kepada mahkamah dan kini pasangan itu menghadapi denda. Di samping itu, hakim boleh, melalui keputusan mereka sendiri, menukar nama anak itu, jika ibu bapa tidak bersetuju untuk melakukannya secara sukarela.

Benito Mussolini - salah seorang "bapa" - pengasas fasisme di Itali.

Beliau adalah personaliti yang cerah, mengetuai Parti Fasis Nasional, menubuhkan rejim diktator di negara ini dan memerintah negeri itu pada tahun 1922 hingga 1943.

Buku dan teks ucapannya di Itali kini dilarang, rujukan kepada diktator yang kejam juga dilarang oleh undang-undang.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan