Seni dalam pembalut: di Tatarstan seorang jururawat hospital membuat monumen kepada ibu dan anak dari bahan bekas

Salah satu hospital bersalin di Tatarstan mempunyai patung, yang tidak mempunyai analog di seluruh dunia. Seorang jururawat tempatan, yang tidak pernah mempunyai apa-apa kaitan dengan seni dan kreativiti, membuat monumen kepada seorang ibu kejururawatan. Untuk penciptaannya, wanita itu hanya menggunakan bahan-bahan yang digunakannya dengan siapa dia berurusan setiap hari, - pembalut.

Ksenia Kazachkova sangat bimbang apabila monumen "ibu dan anak", yang berdiri di hospital bersalin selama beberapa dekad, hilang. Hanya ada kekaki. Seperti yang ternyata, patung plaster telah dihantar untuk pemulihan, tetapi pemulihan monumen telah ditangguhkan.

Untuk kekaki kosong yang menyedihkan tidak bertemu dengan wanita yang sedang bekerja dan saudara-mara mereka di pintu masuk ke hospital, jururawat memutuskan untuk mengisinya dengan sesuatu. Untuk mencipta karya beliau, dia terpaksa membaca beberapa buku mengenai patung.

Selama sebulan, seorang wanita membuat monumen yang kelihatan seperti yang telah berdiri di sini selama beberapa dekad, tetapi masih bukan satu salinan. Wanita dari perban sangat mirip dengan Ksenia Kazachkova sendiri. Wanita itu menjelaskan persamaan yang menarik dengan mudah - untuk mencipta muka seorang ibu yang menyusu, dia memerlukan acuan, dia membuatnya dari wajahnya sendiri, memakai pembalut di lapisan.

Ramil Khamidullin, ketua doktor hospital bersalin, mengarahkan jururawat diberi premium, dan meninggalkan monumen itu di atas alas. Walau bagaimanapun, sebelum kembali monumen ini dari pembinaan semula. Apabila ini berlaku, karya pembalut buatan tangan akan bergerak ke halaman belakang institusi obstetrik atau menjadi pameran di muzium hospital.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan