Mengubah tradisi: orang Ireland memilih untuk menghalalkan pengguguran

Tradisi Ireland lama yang membuang pengguguran akan menjadi perkara masa lalu.

Negara mengadakan referendum di mana dua pertiga penduduk negara menyatakan hasrat melegakan pengguguran di wilayah negara. Hanya satu pertiga - 33% orang Ireland mahu pengharaman diteruskan.

Sejak tahun 1983, di Ireland, ada pindaan kepada Perlembagaan, yang menyamakan hak seorang wanita dan seorang kanak-kanak dalam rahimnya.

Kedua-dua wanita dan anak lelaki yang dikandung olehnya, mengikut undang-undang, diiktiraf sama dan mempunyai hak yang sama untuk hidupbermula dari masa konsepsi.

Pada akhir abad yang lalu, pindaan itu dicadangkan oleh wakil-wakil Gereja Katolik, yang pengaruhnya di Ireland kuat hari ini.

Pengguguran diharamkan dan pengecualian dibuat hanya dalam kes-kes yang melampau, jika pengambilan janin lagi merupakan ancaman yang nyata terhadap kehidupan wanita hamil.

Untuk membuat pengguguran kerana kelainan pada perkembangan bayi, serta selepas rogol atau incest tidak mungkin - keadaan ini tidak dianggap penting untuk gangguan.

Kerana moratorium, banyak penduduk Ireland terpaksa melakukan perjalanan untuk membatalkan UK ke negara lain di mana undang-undang tidak begitu ketat.

Undang-undang pengguguran baru selepas referendum akan muncul pada musim panas. Mereka akan parlimen.

Menurut undang-undang baru, wanita Ireland akan dapat melakukan pengguguran. tanpa penjelasan sehingga 12 minggu kehamilan. Dalam tempoh yang akan datang, gangguan juga mungkin, tetapi hanya di bawah keadaan perubatan yang ketat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan