Gadai janji berdasarkan syarat keutamaan akan menjadi lebih murah

Ketua Negara Vladimir Putin diperintahkan untuk membuat perubahan dan pindaan kepada syarat-syarat program pemberian pinjaman konsesi pada kadar 6% setahun untuk keluarga di mana bayi kedua dan ketiga dilahirkan.

Sekarang program ini akan dapat mengambil bahagian dalam keluarga di mana cahaya akan muncul anak keempat, kelima dan seterusnya.

Mengikut anggaran awal oleh pakar, jumlah peserta yang berpotensi dalam program negeri mungkin meningkat. untuk 10 ribu keluarga besar.

Seorang bapa kepada tiga anak dari Ivanovo menyampaikan ucapan presiden pada 7 Jun dengan aduan mengenai penolakan bank itu dengan pemberian pinjaman konsesi kepada "Direct Line".

Dia berkata bahawa dia akan menjadi ayah untuk kali keempat, tetapi ini tidak akan membantu mendapatkan gadai janji istimewa, memandangkan keputusan Kerajaan jelas menyatakan bahawa hanya "keluarga di mana anak kedua atau ketiga dilahirkan" boleh menyertai program ini. Sejak tiada apa yang dikatakan mengenai keempat, bank enggan memberi pinjaman.

Lelaki itu bercadang untuk meminda resolusi dan menambah perkataan "anak susulan".

Ketua negara bersetuju bahawa klausul resolusi persekutuan ini tidak memenuhi keperluan keluarga dan telah dirangka dengan kesilapan yang jelas.

Mengikut anggaran awal, dari bajet negara untuk pemberian kuasa gadai janji keutamaan perlu tambahan memperuntukkan 9 bilion rubel.

Vladimir Putin menyatakan bahawa jumlah ini tidak begitu besar ketika membantu keluarga dengan anak-anak.

Keputusan gadai janji keutamaan telah diterima pakai pada Disember 2017.

Ia membayangkan keupayaan untuk mendapatkan pinjaman untuk membeli rumah pada kadar 6% setahun (negeri membayar perbezaannya) kepada keluarga di mana antara 1 Januari, 2018 dan 31 Disember, 2020 kanak-kanak kedua atau ketiga dilahirkan termasuk.

Istilah keutamaan sah selama tiga tahun, dan selepas itu kadarnya ditetapkan pada tahap kadar Bank Pusat.

Pakar percaya bahawa banyak mata program tidak lengkap, dan oleh itu struktur perbankan komersil masih enggan bekerjasama dengannya.

Pada awal tahun ini, 47 organisasi kewangan menerima had kewangan untuk pinjaman kepada keluarga, tetapi sebenarnya hanya 7 bank mengeluarkan pinjaman tersebut.

Selepas pindaan itu, dirancang bank-bank akan bekerjasama dengan lebih aktif dengan penduduk dan kerajaan.

Masa perubahan itu belum dinamakan, tetapi pengalaman menunjukkan bahawa arahan peribadi ketua negara dalam "kotak panjang" biasanya tidak basi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan