Kebolehan intelektual bayi bergantung pada bagaimana dia memegang anak patung itu

Pakar London dari University of Physiology telah mendapati bahawa cara untuk memeluk mainan (anak patung atau beruang) dapat mencirikan kebolehan mental anak.

Mengikut kajian yang mereka lakukan, kanak-kanak dengan potensi mental yang paling banyak sering menekan anak patung itu di sebelah kiri badan mereka.

Orang-orang yang memegang anak patung dan beruang kegemaran mereka, zaeki kiri dan menekan ke kiri, kemahiran sosial yang cemerlang dan mengembangkan kebolehan kognitif.

Hemisphere yang betul digunakan untuk memproses maklumat mengenai wajah manusia, sementara yang kiri mengenali wajah-wajah ini.

Sekiranya seorang anak memegang anak patung tangan kanan menekan ke sebelah kanan badan anda, dia mempunyai masalah dengan sosialisasi, ekspresi emosi, kebolehan intelektualnya agak rendah, dan oleh itu kanak-kanak tersebut memerlukan perhatian khusus dan aktiviti perkembangan yang teliti.

Percubaan melibatkan lebih daripada 100 kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun.

Selain ahli fisiologi, kajian ini melibatkan ahli psikologi kanak-kanak, ahli psikoterapi, ahli cacat.

Pada peringkat pertama, penyelidik hanya melihat bagaimana anak bermain dan bagaimana mereka memegang mainan. Kemudian semua kanak-kanak dibahagikan kepada dua kumpulan - sebelah kanan dan kiri. Setiap kumpulan menjalankan satu siri ujian untuk kecerdasan, logik, ingatan, kecerdasan, keupayaan untuk berkomunikasi dengan orang lain dan mencari jalan keluar dari situasi yang sukar.

Hasil yang lebih tinggi menunjukkan sekumpulan kanak-kanak yang memegang boneka dengan tangan kirinya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan