Anak lelaki India menelan lekuk dan mula membuat bunyi misteri

Doktor dari Institut Sains Perubatan All-India di New Delhi sangat terkejut apabila seorang budak lelaki berusia empat tahun dibawa ke penerimaan mereka membuat batuan bersiul pelik.

Kanak-kanak itu segera mula membuat tinjauan dan tidak lama lagi ia menjadi jelas bahawa punca bunyi aneh itu ditelan oleh kanak-kanak itu. pemukul mainan.

Pada keseluruhannya, keadaan kesihatan budak lelaki itu agak normal, tidak juga suhu, atau keletihan, atau kesakitan yang diamati. Ibu bapa cemas dengan tepat apabila wisel apabila batuk.

Toy squeaker kecil berjaya dikeluarkan dari paru-paru kiri, objek asing yang tersangkut dalam bronchi. Batuk whistling aneh berhenti, bayi berasa hebat.

Setahun yang lalu di Argentina terdapat kes yang sama, tetapi seorang lelaki berusia lapan tahun membezakan dirinya dengan menelan bip dari kereta mainan. Akibatnya, satu elemen mainan itu terperangkap dalam tekak pernafasan dan dengan setiap penyedutan ia menghasilkan "tu-tuuuuu"!

Selepas pengekstrakan, ibu bapa dan doktor banyak bersenang-senang, kerana anak lelaki itu menuntut agar doktor segera memulangkan kembali penyebabnya, kerana dengan bunyi bip yang panjang, dia "merasa seperti kereta api yang mengubah sebenar".

Malah, tentu saja, tidak ada yang lucu dalam situasi ini. Setiap tahun, kanak-kanak menghirup dan menelan pelbagai objek, bahkan mereka yang dimensi, secara logik, tidak membenarkan mereka ditelan.

Hampir setiap hospital kecemasan mempunyai "muzium" sendiri - koleksi barang yang ditelan yang ditelan.

Pakar memberi amaran kepada ibu bapa - terutamanya usia yang berbahaya, apabila objek yang berbeza ditelan oleh kanak-kanak - dari 1 hingga 6 tahun.

Untuk mengelakkan tragedi, anda perlu menjejaki apa yang dilakukan oleh kanak-kanak, dan juga tidak membenarkan dia akses percuma ke objek kecil dan berbahaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan