Mainan yang digunakan adalah berbahaya.

Mainan plastik yang setia berkhidmat kepada beberapa generasi kanak-kanak boleh membahayakan kesihatan. Para saintis dari Great Britain datang ke kesimpulan ini selepas mengkaji komposisi mainan plastik yang dibuat beberapa dekad lalu.

Mereka menguji 200 mainan plastik (elemen pereka, angka binatang, kereta, kereta api, dan teka-teki yang dihasilkan pada tahun 1980-an). Hiburan kanak-kanak purba sedemikian untuk eksperimen telah diambil di rumah anak yatim piatu Inggeris. Selain itu, mainan itu disediakan oleh keluarga biasa, di mana ia tidak biasa untuk membuang kiub dan pereka. Mereka termasuk 9 bahan yang tergolong dalam kategori yang dilarang dan berbahaya. Kepekatan mereka melebihi standard Eropah yang dibenarkan.

Pakar yakin bahawa agak sukar untuk menganggarkan kini semua risiko yang membawa mainan itu sendiri. "Lego", yang dihasilkan dalam 70-80an abad yang lalu, menurut penyelidik, bukanlah yang paling berjaya, kerana kemudian mereka tidak diuji untuk keselamatan alam sekitar. Ia tidak selamat untuk menyebarkannya sekarang..

Kajian itu sendiri dijalankan oleh kaedah sinar-X, makmal dan spektrum. Ia menunjukkan:

  • mainan itu adalah saiz yang membolehkan kanak-kanak mengunyahnya;
  • dalam 95% sampel, lebihan barium, antimoni, bromin, kadmium, kromium, plumbum dan selenium telah dikesan;
  • Warna merah, hitam dan kuning plastik adalah yang paling berbahaya kerana pewarna yang digunakan, yang kini tidak lagi digunakan dalam pengeluaran barangan kanak-kanak.

Mainan yang digunakan sering diedarkan di Internet, diturunkan dari generasi ke generasi dalam keluarga yang sama, dan disumbangkan kepada institusi sosial. Mereka tidak dapat dikitar semula hari ini.

Hampir semua bahan yang dikesan adalah karsinogen. Mereka boleh menyebabkan proses merosakkan dalam tubuh kanak-kanak. Para saintis mendesak untuk menghilangkannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan