Ketagihan permainan secara rasmi mengiktiraf penyakit

Ketagihan permainan komputer mendapat status penyakit rasmi dan disenaraikan dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD).

Doktor dan ahli psikologi telah membicarakan tentang bahaya yang berlebihan dalam permainan komputer, tetapi secara rasmi kanak-kanak dengan jenis pergantungan ini tidak boleh dianggap sakit.

WHO kini telah menyemak semula pendekatannya terhadap masalah itu, menganalisis statistik sedia ada dan ketergantungan permainan yang diberikan (sebagai komputerdan perjudian) kod alfanumerik tertentu dalam senarai penyakit sedia ada.

Penyakit ini dikelaskan sebagai ketagihan mental yang teruk, psikiatri akan terlibat dalam rawatannya, dan psikoterapi dan ahli psikologi akan memulihkan pesakit.

Di seluruh dunia selama 5 tahun yang lalu telah didaftarkan beberapa ratus kes penyakit mental berdasarkan pergantungan komputer, beberapa dozen daripada mereka berakhir dalam bunuh diri.

Kerana keinginan untuk bermain, tanpa mengganggu selama beberapa hari, kira-kira 25 remaja mati akibat keletihan dan dehidrasi, serta kekurangan tidur penuh.

Tidak lama dahulu, di Britain, seorang pemain video berusia 10 tahun mampu menyelamatkan nyawanya, yang menangguhkan lawatannya ke tandas untuk sementara waktu, tidak mahu mengganggu permainan, akibatnya usus cedera parah. Kanak-kanak terpaksa beroperasi.

Sekarang dengan aduan tentang ketagihan perjudian anak-anak mereka, ibu bapa boleh secara sah beralih kepada psikiatri anak, yang akan diperlukan menerima, mendengar dan menetapkan kursus rawatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan