Robot humanoid Kiko mula bekerja di tadika Cina

Seorang robot humanoid bernama Kiko mula bekerja di sebuah tadika di bandar Xiamen di timur China.

Guru robot comel mempunyai saiz yang kecil - dengan "pertumbuhan" 45 sentimeter, beratnya 4.5 kilogram. Pencipta telah memprogramnya untuk "mencari bahasa" dengan kanak-kanak di bawah umur 6-7 tahun.

Kiko boleh bermain, menyanyi, menari, membaca cerita dongeng dan perumpamaan kepada kanak-kanak, mengajar mereka untuk dikira. Selain itu, pendidik seperti itu tidak menjadi letih, tidak pergi ke hospital, dan tidak sama sekali gugup, walaupun kanak-kanak itu berperilaku menjijikkan.

Ia mengambil beberapa tahun kerja keras untuk membangunkan, dengan kerjasama yang erat dengan guru-guru tadika, yang bercakap tentang keperluan asas untuk pekerja pendidikan pra-sekolah, serta apa yang harus ia ketahui, dapat dan memahami.

Di China hari ini terdapat kekurangan guru dan guru yang bermasalah di institusi.

Penciptaan Kiko mengilhami harapan bahawa kurangnya tenaga kerja dapat sekurang-kurangnya dihapuskan.

Kini penting bahawa kanak-kanak itu sendiri meluluskan "pendidik" baru dan menyukainya. Selepas menamatkan ujian berdasarkan taman di Xiamen, pemaju Keeko Robot Technology Co. Ltd berhasrat untuk meletakkan pengeluaran Kiko secara besar-besaran. Robot akan mempunyai beberapa pengubahsuaian.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan