Selesema itu membunuh: dua kanak-kanak dan seorang dewasa meninggal di rantau Orenburg

2019 virus selesema mendakwa kehidupan dua orang anak dan satu orang dewasa di rantau Orenburg. Doktor menganggap penyebab kematian adalah terlalu kilat untuk penyakit ini dan permintaan lewat untuk bantuan perubatan. Dalam ketiga-tiga kes ini, orang tidak diberi vaksin, dan rawatan diri juga diamalkan, kata pakar Kementerian Kesihatan di rantau ini.

Tahun ini, puncak wabak selesema dianggap diluluskan, dan secara beransur-ansur di semua kawasan kejadian mula perlahan-lahan menurun. Tetapi sehingga akhir wabak itu masih jauh, pakar-pakar meramalkan bahawa ini akan berlaku sahaja pada akhir bulan Mac-awal April.

Semua doktor daerah, doktor ambulans telah dipindahkan ke mod operasi yang dipertingkatkan, dan katil berjangkit tambahan digunakan di hospital. Di setiap rantau, membentuk stok ubat selama dua minggu untuk rawatan.

Terdahulu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa virus influenza A dan B berleluasa musim ini. Strain Singapura dan Colorado datang untuk menggantikan strain Hong Kong dan Brisbane.

Talian hot untuk pencegahan dan rawatan influenza terus beroperasi di Rospotrebnadzor.

Pakar mengingatkannya Tanda pertama selesema adalah demam, sakit otot, fotofobia dan gejala pernafasan.. Pada risiko - kanak-kanak dan orang tua. Pengambilan diri adalah berbahaya kerana jenis virus 2019 memang cenderung mengalir dengan cepat. Segera anda perlu menghubungi doktor kanak-kanak itu, tanpa mengamalkan ubat-ubatan sendiri.

Pada kanak-kanak yang menerima vaksinasi tepat pada masanya, perjalanan penyakit adalah lebih mudah, komplikasi jarang terjadi, dan tidak ada kematian.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan