Kerajaan akan menghukum lawan vaksinasi

Sesiapa yang menyebarkan maklumat palsu mengenai bahaya vaksinasi secara umum dan vaksinasi kanak-kanak khususnya, adalah tertakluk kepada hukuman berat.

Kerajaan Rusia memutuskan untuk mengesahkan kewajiban Kementerian Kesihatan untuk melaporkan vaksinasi yang disediakan oleh Kalender Kebangsaan. A semua penentang yang menyebarkan maklumat tentang bahaya vaksin akan bertanggungjawab secara administratif atas kata-kata mereka. Ini juga akan digunakan untuk medik yang mengedarkan maklumat yang salah tentang vaksin, dan ibu bapa yang di rangkaian sosial mendesak ibu dan bapa yang lain menolak menolak vaksinasi kanak-kanak di bawah berbagai alasan, termasuk pertimbangan keagamaan.

Timbalan-timbalan Duma Negeri telah mula melaksanakan pindaan yang relevan kepada undang-undang yang sedia ada.

Pemilihan rakyat percaya bahawa langkah sedemikian akan membantu menghentikan aliran maklumat yang tidak tepat mengenai vaksinasi, serta membantu untuk mengelakkan wabak, pandemik, laporan rasmi akhbar Parlimen.

Tahun ini, untuk kali pertama dalam sejarah, Pertubuhan Kesihatan Sedunia termasuk dalam senarai jumlah ancaman kepada umat manusia penolakan vaksinasi. Oleh kerana maklumat negatif yang meluas mengenai vaksinasi dalam media dan Internet, terdapat lebih banyak penentang, dan sekarang penyakit yang dianggap terkalahkan dan hilang di banyak negara. Bilangan kes campak telah meningkat sebanyak 6 kali, contohnya, cacar muncul semula.

Peguambela panggilan bukan vaksin untuk berfikir lagi dan berhenti menunjuk kemungkinan komplikasi dan memberi perhatian kepada manfaat vaksin.

Tanggungjawab pentadbiran (saiz denda kini sedang dibincangkan) dirancang untuk mereka yang menyebarkan maklumat negatif palsu dalam media, rangkaian sosial, blogjuga untuk profesional perubatan yang memberikan pengeluaran yang tidak wajar daripada vaksinasi kepada kanak-kanak. Kementerian Kesihatan, Kementerian Pembangunan Digital, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri akan terlibat dalam kerja.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan