Negeri Duma memendekkan pengambilan keputusan mengenai pengeluaran ibu bersalin dengan separuh

Timbalan Duma Negeri dalam bacaan pertama mengamalkan rang undang-undang yang dicadangkan oleh Kerajaan Persekutuan Rusia, yang bertujuan untuk mengurangkan tempoh pertimbangan mengenai isu modal bersalin.

Pita merah harus lebih pendek, dipertimbangkan di dalam Kerajaan, dan timbalan menteri setuju sepenuhnya dengan ini.

Hari ini, keluarga yang layak mendapat modal bersalin menunggu sebulan dari tarikh permohonan pengeluaran sijil. Hanya sebulan kemudian, ibu bapa menerima surat mengenai sama ada mereka diberikan sijil atau ditolak atas sebab tertentu.

Masa menunggu merancang untuk mengurangkan sehingga maksimum 15 hari. Ia adalah tempoh ini yang akan diketepikan untuk memeriksa semua dokumen yang disediakan oleh ibu atau bapa, serta memberitahu keluarga mengenai keputusan yang dibuat.

Oleh itu, mungkin akan mendapatkan sijil lebih cepat.

Pada tahun 2018, kos sijil masih sama dengan 453,026 Rubles. Pengindeksan dijadualkan pada tahun 2020.

Penggunaan modal bersalin adalah pendidikan kanak-kanak, peningkatan keadaan hidup keluarga, bahagian kumulatif pencen ibu, pembelian kemudahan pemulihan untuk kanak-kanak kurang upaya. Kerajaan Persekutuan Rusia dan Duma Negeri membincangkan pengembangan penggunaan sokongan negeri - Matkapital telah berulang kali mencadangkan untuk membeli sebuah pondok, tanah, kereta. Walaupun inisiatif yang berkaitan sedang dijalankan.

Rang undang-undang baru, sebagai tambahan kepada masa keputusan mengenai penerbitan modal bersalin menyediakan pengurangan waktu untuk pengesahan dokumen yang disediakan oleh ibu bapa untuk menerima manfaat kanak-kanak.

Hari ini, dari saat penyerahan dokumen kepada keputusan pelantikan pembayaran, diperlukan 2 minggu. Tempoh ini terlalu panjang Undang-undang baru, ia akan dikurangkan kepada lima hari.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan