Pusat "tingkah laku orang tua" ditemui di dalam otak

Scholar Harvard, Johannes Kohl, mengakibatkan kekacauan di kalangan masyarakat saintifik. Ahli sains saraf selular ini terkenal mengapa ibu bapa berbeza - perhatian dan acuh tak acuh, perhatian dan tidak begitu.

Dia menemui pusat khusus di dalam otak manusia, yang dia panggil "pusat tingkah laku ibu bapa." Ia adalah kerja biasa pusat ini dan tahap aktivitinya yang membentuk ibu bapa dalam erti kata penuh.

Johannes Kohl

Eksperimen Kohl memakai tikus makmal. Pusat yang bertanggungjawab untuk perasaan ibu bapa ditemui di tapak hipotalamus, yang dipanggil medan preoptic area, pusatnya adalah kumpulan kecil neuron.

Sebahagian daripada neuron, yang mana Johannes Kohl bercakap, menghasilkan protein galanin, yang, sebenarnya, mengawal tingkah laku orang tua.

Saintis mengatakan bahawa pusat itu mempunyai kedua-dua wakil seks dan ibu yang lebih kuat. Lebih-lebih lagi, ia dibangunkan dengan sama.

Iaitu, proses membawa anak dan bersalin dengan sendirinya tidak menjejaskan pengeluaran galanin. Kedua-dua lelaki dan wanita boleh mencintai dan menjaga seorang kanak-kanak. Ia semua bergantung kepada seberapa baik dan lancar pusat berfungsi dalam hipotalamus.

Sel-sel pusat baru dipanggil neuron MPOAGal. Mereka membentuk hubungan yang kompleks dengan bahagian-bahagian lain dan pusat-pusat otak, sementara mereka sendiri bertindak sebagai "bilik kawalan utama."

Pada tikus, interaksi ini disahkan seperti berikut: apabila merangsang pusat tingkah laku ibu dengan bantuan elektroda nipis, betina tiba-tiba mula menjilat pups, walaupun mereka bersih.

Tingkah laku orang tua, kata Kohl, jauh lebih rumit daripada tikus. Oleh itu, pada masa ini, tidak ada kemungkinan untuk memberi semua jawapan kepada semua soalan. Contohnya, sukar dijelaskan kenapa seseorang mampu membuang anak, tolong menyayanginya.

Para saintis yakin bahawa banyak tingkah laku orang-orang tua bergantung kepada prinsip-prinsip kebudayaan dan sosial yang diterima pakai di dalam masyarakat, dan setakat yang dibenarkan untuk orang tertentu.

Penyelidikan biologi sel telah dianugerahkan hadiah antarabangsa dalam bidang perubatan dan biologi pada tahun 2018. Bagi dana yang diterima sebagai ganjaran, Johannes Kohl berhasrat meneruskan penyelidikannya dan akhirnya memberikan jawapan kepada banyak soalan.

Psikiatri, yang mengatakan bahawa membuka pusat baru akan membantu, sudah berminat dalam pembangunannya - dengan merangsangnya, akan memungkinkan untuk mengaktifkan perasaan ibu bapa dalam keadaan apabila seorang wanita secara mutlak tidak mahu membesarkan anak dan bersedia untuk meninggalkannya, serta dalam keadaan kemurungan postpartum yang teruk.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan